Fasole cu pastramă, o rețetă dobrogeană

Fasole cu pastramă, o rețetă dobrogeană. Gustul sărat al pastramei de oaie se lasă temperat de dulceața păstăilor de fasole.
Fasolea este astăzi una dintre cele mai importante legume din lume, datorită concentrațiilor ridicate de proteine, fibre și carbohidrați complexi. Fasolea este bogată și în cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, dar și în zinc, molibden și seleniu. Are multe vitamine din grupul B, conține circa două grame de vitamina C și E și este bogată în vitamina K. Recolta globală de astăzi a fost estimată la aproximativ 18,7 milioane de tone și este cultivată în aproape 150 de țări, pe o suprafață estimată la 27,7 milioane de hectare. Fasolea își are originile în America Centrală și de Sud. După descoperirea Americii, fasolea s-a răspândit în Africa și în Asia.
Fasolea galbenă cerată poate fi folosită la prepararea salatelor consistente, combinată cu alte legume sau la prepararea mâncărurilor calde.

fasole

Foto: Fasole cu pastramă, o rețetă dobrogeană – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie:
1 kg pastramă de oaie
1 foaie de dafin
1 rămurică de cimbru
800 g fasole galbenă, lată
1 ardei roșu
1 ardei iute
făină
sare
1 legătură mărar
câteva boabe de piper
ulei
Pregătești așa:
Tai pastrama în felii mai groase și o pui la fiert. Dacă este prea sărată, o scurgi după 5-10 minute de fierbere și o pui din nou la fiert, în apă fierbinte, împreună cu foaia de dafin și cimbrul.
Când a fiert pastrama, cureți și speli fasolea și ardeii. Rupi fasolea în bucăți de 5-6 cm, iar ardeii îi tai în fâșii subțiri. În 2 linguri de ulei încins, călești ardeii și fasolea, amestecând până își schimbă culoarea și se înmoaie. Presari 1 linguriță de făină și torni treptat zeamă în care a fiert pastama. Adaugi la fiert boabe de piper și bucățile de pastramă și continui fierberea pentru 10 minute, la foc mediu.
Când e gata, stingi focul și presari mărarul fin tocat. O servești cu mămăliguță și cu ardei iute.

Pregătire 25 minute
Rețetă de Dana Chican, Constanța

Vă propunem o altă rețetă cu fasole. Iată rețeta aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!