Tsoureki

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie:
500 g făină
150 ml lapte
150 g zahăr
100 g unt
7 g drojdie
3 ouă
1 praf de sare
coajă de portocale
anason pudră
susan crud măcinat
cardamom
fulgi de migdale
1-2 gălbenușuri, 
pentru uns preparatul
Pregătești așa:
Într-o oală pui laptele la încălzit. Adaugi, pe rând, zahărul, untul, mirodeniile, apoi ouăle bătute cu praful de sare. Faci un cuib în mijlocul vasului, unde ai cernut făina și pui compoziția cu lapte. Adaugi drojdia și amesteci, adunând făina de pe magini, către interior. Faci un aluat elastic. Dacă e prea legat, pui un pic de lapte, dacă e prea moale adaugi făină. Acoperi și lași la crescut. Împarți aluatul în 2 bucăți, din care vei modela 2 cozonaci împletiți în 4. Formezi 4 suluri și le împletești. Unești capetele și formezi un cerc. Așezi cercul format din aluat, în tava de copt, ungi bine cu gălbenuș și presari fulgi de migdale. După ce a crescut, îl introduci în cuptor, unde îl lași la copt, până când capătă o culoare frumoasă. Duci colacul cadou, punând ouă roșii în mijloc sau deasupra, sau îl poți servi în dimineața Paștelui, cu o cană cu lapte alături. Din această compoziție, grecii mai fac colăcei, îi ung cu gălbenuș, îi presară cu fulgi de migdale deasupra, îi coc și îi dau în dar copiilor, cu ouă roșii alături!
La greci, cu ocazia Sărbatorilor pascale se pregătește acest cozonac special, numit Tsoureki.

Pregătire: 60 minute; Coacere: 50 minute
Rețetă de Maria Iosip, Galați

Citiți aici, rețeta unui cozonac de la românii de pretutindeni.

Add Comment