Tortul doamnelor

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru blatul alb:
2 ouă
2 linguri zahăr
1 lingură ulei
1 lingură amidon
2 linguri făină
1 fiolă esență de vanilie
5 g praf de copt
1 praf de sare
Îți trebuie pentru blatul maro:
2 ouă
2 linguri zahăr
1 lingură ulei
1 lingură amidon
1 lingură făină
1 lingură cacao neagră
Îți trebuie pentru mousse-ul de cocos:
2 ouă
5 linguri zahăr
100 g nucă de cocos
3 linguri amidon
250 ml frișcă lichidă
5 g gelatină
500 ml lapte
Îți trebuie pentru crema ganache de ciocolată:
200 g ciocolată amăruie
250 ml frișcă lichidă
Îți trebuie pentru decor:
bomboane învelite în nucă de cocos
100 g pesmet de biscuiți
Pregătești blatul alb așa:
Mixezi bine gălbenușurile cu zahărul și cu esența de vanilie, până devin ca o cremă. Adaugi amidonul amestecat cu făina și cu praful de copt. Bați spumă albușurile cu un praf de sare și le încorporezi ușor în crema de gălbenușuri. Compoziția obținută o torni într-o tavă rotundă, cu ø de 24 cm, tapetată cu hârtie de copt și dai la cuptor la foc mediu, până începe să se rumenească pe margini.
Pregătești blatul maro așa:
Procedezi la fel ca și în cazul blatului alb, doar că înlocuiești o lingură de făină cu una de cacao neagră.
Pregătești mousse-ul de cocos așa:
Pui laptele la fiert și, în momentul în care dă în clocot, pui nuca de cocos. Omogenizezi și lași cocosul la înmuiat câteva ore, după care îl pui într-o strecurătoare și-l lași să se scurgă bine de lichid (îl poți stoarce și cu mâna). Mixezi bine ouăle cu zahărul, până își dublează volumul, adaugi amidonul și mixezi energic, să nu se formeze cocoloașe.
Laptele care rezultă din storsul cocosului îl pui din nou la fiert, apoi fierbinte îl torni încet peste crema de ouă. Pui din nou pe foc și amesteci încontinuu, până se îngroașă. Lași la răcit. Pui gelatina la înmuiat în câteva linguri de apă rece, apoi o încorporezi în budinca ușor răcită. Omogenizezi și dai la rece. Când s-a răcit foarte bine, amesteci cu frișca bătută.
Pregătești crema ganache de ciocolată așa:
Ciocolata ruptă în bucățele o pui pe foc într-un vas, împreună cu frișca lichidă. Aduci până la punctul de fierbere, omogenizezi și dai la rece pentru câteva ore. Când s-a întărit bine, mixezi până obții o frișcă ciocolatoasă și pufoasă.
Pregătești decorul așa:
Iei pesmetul de biscuiți și-l împrăștii peste tort. Apoi montezi bombonele Raffaelo din comerț.
Asamblezi așa:
Iei o tavă detașabilă. Însiropezi blaturile cu câteva linguri de lapte amestecat cu zahăr și esență de rom, după gust. Peste blatul alb pui crema ganache de ciocolată, urmată de blatul maro, peste care pui mousse-ul de cocos.
Acoperi cu un strat subțire de pesmet și dai la rece pentru câteva ore, de preferat peste noapte. A doua zi acoperi cu un alt strat de pesmet de biscuiți (de data aceasta generos) și ornezi cu bomboane de cocos, de exemplu 14 bucăți. Dacă nu ai găsit pesmet de biscuiți de cumpărat, poți face cu ajutorul blenderului. Poți cumpăra biscuiți sau pișcoturi, pe care le dai prin blender.

Pregătire: 90 minute; Coacere: 40 minute
Rețetă de Andra Hiticaș, Beclean, jud. Bistrița-Năsăud

Intră aici și vei găsi o rețetă excelentă.

One Response

  1. Gligor februarie 13, 2019

Add Comment