Tort Tiramisu cu afine

Tort Tiramisu cu afine, un desert delicios la care este imposibil să reziști! Este irezistibil, este cremos, este proaspăt și cu un gust deosebit.
Să o luăm de la începuturile lui. Se pare că numele de Tiramisu, pentru această prăjitură-tort, nu a fost dintotdeauna. Demult se numea „Bagatela Toscana„ și a fost preparat pentru prima dată pentru vizita Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici. Meritul preparării acestei prăjituri revine cu certitudine Italiei, folosindu-se cremă de brânză, cafea și biscuiți moi. Acum există mai multe variante de preparare, în funcție de preferințe și de abilitatea cofetarului.
Poate că nu știați că „tiramisu„ înseamnă „ridică-mă„ în italiană. Una dintre istorioare, legată de acest desert spune că în timpul Primului Răzvoi Mondial, femeile din nordul Italiei preparau acest desert pentru bărbații lor, pe care îl luau când plecau la război. Știm clar că gustul puternic de cafea este inconfundabil și că are și proprietăți nu doar energizante, ci și afrodiziace.

Foto: Tort Tiramisu cu afine – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
750 g mascarpone
8 gălbenușuri
5 linguri zahăr pudră sau îndulcitor dietetic sub formă de pulbere
120 ml lichior
500 ml frișcă
12 pișcoturi
2 căni cafea tare
8-10 biscuiți dietetici
200 g afine
Pregătești așa:
Amesteci cafeaua răcită împreună cu câteva picături de lichior. Freci gălbenușurile cu zahărul până se albesc. Așezi vasul pe baie de abur și torni în fir subțire lichiorul rămas, amestecând încontinuu, până se îngroașă crema. Bați frișca rece și încorporezi lingură cu lingură mascarpone și crema de gălbenușuri răcită, amestecând de jos în sus, cu o lingură de lemn.
Într-o tavă pentru cozonac tapetată cu folie de plastic, așezi în straturi cremă, presari afine și pui pișcoturi trecute rapid prin cafea. Ultimul strat va fi de biscuiți. Păstrezi tortul în frigider de seara până dimineața, când îl răstorni și îl ornezi cu fructe proaspete.

Pregătire: 30 minute; Fierbere: 20 minute
Rețetă de Rozalia Ciobanu, Ocna Mureș, jud. Alba

Încearcă și rețeta de tiramisu de aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!