Tort pictat, inspirat din natură

 

Foto: Anca Elena Voicu


Un tort special, anume Tort pictat, inspirat din natură. O dedicație din partea noastră pentru toți cei care își serbează ziua de nume, Constantin și Elena.

Foto: Tort pictat

 

Ingrediente pentru blat:
6 ouă L
un vârf linguriţă sare
6 linguri apă fierbinte
5 ml îndulcitor
130 ml ulei
5 linguri făină
2 linguri nucă măcinată
7 g praf de copt
1/2 linguriță colorant alimentar natural pudră verd
Pentru sirop avem nevoie de:
300 ml apă
1 lingură coajă de portocală ținută în zahăr la borcan
2,5 ml îndulcitor
2 linguri rom alb
Pentru creme:
2 gălbenușuri
un praf de sare
200 ml lapte
10 g zahăr vanilat Bourbon
1 lingură făină
1 lingură cafea solubilă
40 g ciocolată cu lapte
200 ml frişcă lichidă
Pentru decor:
250 g mascarpone
100 ml frişcă lichidă
4 lingurițe apă fierbinte
1/2 linguriță colorant alimentar natural pudră galben
1/2 linguriță colorant alimentar natural pudră orange
1/2 linguriță colorant alimentar natural pudră verde
1/2 linguriță colorant alimentar natural pudră roșu
30 g ciocolată albă pentru scris
Mod de preparare:
Pentru blat:
Se bat spumă cu mixerul albuşurile cu un praf de sare și îndulcitorul, iar când se formează spuma, se adaugă gălbenuşurile, uleiul, apa fierbinte în care am dizolvat colorantul pudră verde, iar la urmă, nuca, praful de copt şi făina. Compoziţia se toarnă în 2 forme rotunde. Se dau la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, cca 26 min. sau până trec testul scobitorii.  Se lasă la răcit.
Pentru sirop:
Se fierb pe foc mic apa, îndulcitorul, romul și coaja de portocală – cca 5 min. Se lasă la răcit.
Pentru creme:
Se amestecă, într-o crăticioară, gălbenușurile cu zahărul vanilat Bourbon, laptele rece și făina, dar și un praf de sare. Se bat cu telul și se fierb pe foc mic, până se îngroașă. Se dă amestecul de pe foc și se lasă la răcit.
Se adaugă acum frişca lichidă și se bate cu mixerul, până devine cremoasă și fină.
Din crema obținută, o treime se amestecă într-un castronel, separat, cu ciocolata cu lapte topită și răcorită. Restul de cremă se amestecă ușor cu pudra de cafea solubilă.
Decor şi montare:
Se taie fiecare blat în 2 foi. Se însiropează, apoi se umple tortul cu creme: eu le-am alternat: un strat cu cremă de cafea, unul cu cremă de ciocolată, iar ultimul tot cremă de cafea.
Pentru crema de decor, se bat cu mixerul crema mascarpone cu frişca lichidă. Se îmbracă tortul în alb, apoi crema rămasă se împarte în mai multe castronele și se colorează cu coloranții alimentari naturali dizolvați în apă fierbinte (cca o linguriță de apă pentru fiecare culoare). Se pictează cu flori folosind spatule și pensule. Se decorează și cu litere din ciocolată albă pregătite din ciocolată albă topită și răcorită și turnată pe o bucată de foaie de copt cu un poș făcut dintr-un con de hârtie de copt și date la congelator măcar o oră până la folosire.

Rețetă de Anca Elena Voicu, https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/

Încearcă și acest tort deosebit de aici!

Add Comment