Tort pentru Paște

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru blat:
8 ouă
1 cană zahăr
8 linguri făină
2 linguri pesmet
20 g unt
1 plic praf de copt
1 plic zahăr vanilat
150 g migdale pisate
Îți trebuie pentru sirop:
5 linguri lichior de portocale
Îți trebuie pentru crema I:
3 ouă
250 g zahăr pudră
200 g unt
100 g ciocolată neagră
2 linguri nes
1 ceașcă lapte
50 ml coniac
150 g nucă
1 plic zahăr vanilat
Îți trebuie pentru crema II:
2 ouă
2 linguri zahăr
100 g unt
100 g ciocolată albă
2 linguri nucă de cocos
2 linguri whisky
1 esență de vanilie, portocale
Îți trebuie pentru decor:
500 ml frișcă
2 portocale
100 g ciocolată neagră

Pregătești blatul așa:
Separi albușurile de gălbenușuri. Bați albușurile spumă tare, adaugi zahărul, zahărul vanilat, apoi gălbenușurile frecate în prealabil cu untul și pesmetul. La sfârșit, adaugi și făina amestecată cu praful de copt și migdalele pisate. Amesteci totul bine. Pui compoziția într-o formă rotundă tapetată cu hârtie de copt și o dai la cuptorul preîncălzit, până trece testul cu scobitoarea. Când este gata, lași blatul să se răcească, apoi îl însiropezi cu lichiorul de portocale, dizolvat în puțină apă.
Pregătești crema I așa:
Bați bine cele 3 ouă întregi, împreună cu zahărul pudră și cel vanilat, adaugi nesul și, la urmă, laptele. Le pui la foc mic, amesteci mereu, pentru a nu se forma cocoloașe, până se îngroașă. Iei vasul de pe foc, adaugi coniacul, nucile și ciocolata neagră rasă. Amesteci și lași puțin la răcit, apoi adaugi untul frecat spumă.
Pregătești crema 2 așa:
Freci untul spumă cu zahărul, cu ouăle și whisky-ul amestecat în prealabil cu esențele. Adaugi și nuca de cocos, dar și ciocolata albă rasă.
Asamblezi așa:
Pui o foaie de blat, însiropezi, apoi întinzi crema 1, felii de portocală, iar foaie de blat, însiropezi, pui crema 2, din nou felii de portocală, foaie de blat, frișcă bătută spumă, ciocolată rasă, iar pe margini cremă și felii de portocală. Ornezi după gust și fantezie. Este un tort destul de elaborat, dar delicios!

Pregătire: 60-70 minute; Coacere: 45 minute
Rețetă de Mihaela Loredana Dumitru, sat Nedelea, com. Ariceștii-Rahtivani, jud. Prahova

 

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Add Comment