Tort fulg de nea

Foto: Mihai NIcolae

Îți trebuie:

Pentru blatul de aluat opărit

125 g unt

1 praf sare

1 praf zahăr

200 g făină

5 ouă

Îți trebuie pentru umplutura de fructe:

6 foi gelatină (sau 10 g gelatină granulată)

2 lingurițe amidon

500 g piersici decojite, din conservă

250 g pulpă de mango tăiată cuburi

200 g ananas

200 g banane tăiate

1 portocală

100 g zahăr

1 esență vanilie

1 vârf de cuțit de scorțișoară

Îți trebuie pentru umplutura de frișcă:

4 foi gelatină sau 10 g gelatină

750 ml frișcă lichidă

50 g zahăr

50 ml rom

50 g fulgi de cocos

150 g ciocolată amăruie

fructe pentru ornat

 

Pregătești așa:

  1. Într-o crăticioară fierbi 250 ml apă cu unt, sare, zahăr, amestecând continuu. Când compoziția fierbe, torni toată făina și amesteci până ce compoziția se desprinde de pe fundul cratiței. Iei de pe foc, lași să se răcorească și apoi adaugi ouăle, unul câte unul. Încingi cuptorul la 180 grade C și tapetezi cu hârtie de copt 3 tăvi.
  2. Introduci compoziția într-un șpriț cu deschidere mare. Pe fiecare tavă șprițezi câte o spirală de aluat (26 cm) pornind din interior către exterior și lași o distanță de circa 0,5 cm între straturile de aluat. Coci fiecare spirală de aluat câte 30 de minute până se rumenește ușor deasupra.
  3. Pregătești umplutura de fructe așa: Înmoi gelatina în apă rece, tai fructele cuburi, razi coaja de portocală și cureți feliile de pielițele albe. Dizolvi amidonul în puțină apă. Pui fructele la fiert cu coaja de portocală rasă, zahăr, vanilie, scorțișoară și lași până se înmoaie. Adaugi amidonul și dai din nou în clocot. Dizolvi gelatina în compoziția de fructe și lași să se răcească.
  4. Pregătești umplutura de frișcă așa: Înmoi gelatina în apă rece. Bați frișca lichidă cu zahărul, încălzești puțin gelatina și dizolvi (nu lași să fiarbă). Adaugi romul, apoi frișca pe care o împarți în 3 părți.
  5. Asamblezi așa: Primul blat de aluat opărit îl așezi pe un platou și sprițezi pe el, din interior către exterior 3 inele groase de frișcă. Compoziția de fructe o pui în spațiile de pe blat rămase libere. Așezi deasupra al doilea blat și decorezi cu frișcă și fructe. Pui ultimul blat și îmbraci tortul în frișcă.
  6. După preferință, pui fulgi de cocos care se prăjesc puțin, apoi ornezi tortul pe margine. Poți orna cu ciocolată, pe care o pregătești așa: Topești ciocolata în bain-marie. Înmoi vârful unei palete în ciocolată și faci diverse forme pe o planșetă rece: steluțe, brăduți, inimioare, fluturi etc. După ce s-au răcit bine, desprinzi cu grijă cu ajutorul unui cuțit și decorezi cu ele tortul. Mai poți orna cu frișcă și fructe.

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

10 porții › Pregătire: 60 minute › coacere: 90 minute

 

Rețetă trimisă de Gabriela Micu, Reșița, jud. Caraș-Severin

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!