Tort Frozen – un tort pentru aniversări

Încercați acest tort, nu veți regreta! Se numește Tort Frozen – un tort pentru aniversări, pe îl puteți decora după preferință.

Foto: Tort Frozen – Arhivă Burda România

Îți trebuie pentru blat:
60 g unt
7 ouă
200 g zahăr
200 g făină
2 lingurițe praf de copt
50 g cacao
Îți trebuie pentru jeleul de fructe de pădure:
400 g fructe de pădure congelate
zahăr, după gust
1 plic de praf gelatină
Îți trebuie pentru ganache-ul de ciocolată:
300 ml frișcă lichidă
200 g ciocolată amară
100 g ciocolată cu lapte
Îți trebuie pentru mousse-ul de mascarpone:
300 ml frișcă lichidă
500 g mascarpone
zahăr pudră, după gust
Îți trebuie pentru decor:
foaie de fondant printată, se găsește de cumpărat, plus fulgii de zăpadă tot printați, pe fondant
perluțe argintii și fulgi de zăpadă din zahăr
colorant alimentar albastru precum cerul și turcoaz, gel
Îți trebuie pentru sirop:
500 ml apă
200-250 g zahăr
2 lingurițe esență rom
Pregătești așa:
Pentru blat, încingi cuptorul la 190 de grade Celsius. Topești untul și îl lași puțin la răcorit. Ouăle împreună cu zahărul le bați la bain-marie până se spumează foarte bine. Le iei de pe foc, le mai bați puțin, până se mai răcesc, adaugi untul topit, făina, 50 g cacao și 2 lingurițe praf de copt. Tapetezi o formă rotundă cu diametrul de 26 cm, cu ulei și făină, torni compoziția și o coci circa 40 de minute, la foc potrivit. Scoți blatul din formă, îl lași la răcit și îl tai în 3. De preferat e să faci blatul de cu seara.
Pentru jeleu, pui fructele de pădure și zahărul tos, după gust, într-o oală, la foc potrivit. Lași să fiarbă până ce fructele s-au înmuiat și compoziția s-a legat, dar să fie încă curgătoare. Pasezi compoziția cu un blender de mână, scoți semințele prin sită și lași puțin la răcorit. Hidratezi gelatina cu 5 linguri de apă rece și o adaugi peste fructele calde. Amesteci până se topește.
Pentru ganache, pui frișca pe baie de abur, la încălzit. Adaugi și ciocolata și omogenizezi bine până când ciocolata s-a topit și s-a format o cremă de ciocolată curgătoare. Lași la răcit și dai peste noapte la frigider. A doua zi, spumezi crema și o folosești.
Pentru crema de mascarpone, bați frișca spumă, apoi adaugi 500 g mascarpone cu zahărul pudră, după gust, până devine o cremă vârtoasă. Amesteci frișca cu mascarpone și omogenizezi bine.
Pentru sirop, pui apa și zahărul pe foc, până se leagă puțin și scade și compoziția. Adaugi esența de rom și stingi focul.
Asamblezi așa: În tava în care ai copt blaturile (pe care o îmbraci într-o pungă subțire), pui primul blat și îl însiropezi bine cu sirop călduț. Torni jeleul de fructe de pădure, călduț și îl lași la întărit. Deasupra pui mousse-ul de mascarpone, dar păstrezi și pentru decor. Pui blatul 2 însiropat, ganache-ul de ciocolată și blatul 3 însiropat. Dai tortul la frigider peste noapte.
A doua zi răstorni tortul pe un platou, îl îmbraci în cremă de mascarpone, colorată în albastru. Pui imaginea cu Frozen deasupra și decorezi cu perluțe din zahăr și fulgi de zăpadă sau după preferință.

Pregătire: 1 h 20 minute; Coacere: 40 minute
Rețetă de Oana Bîrgăoanu, loc. Lunca Câlnicului, jud. Brașov

Încearcă și tortul de aici!

Add Comment