Tort festiv

Elisabeta Marinescu, loc. Vetiș, jud. Satu-Mare
Îți trebuie pentru blatul alb:

  • 6 albușuri
  • 15 linguri apă
  • 450 g de zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 praf copt
  • 380 g de făină.

Îți trebuie pentru blatul negru:

  • 6 albușuri
  • 15 linguri apă
  • 450 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 plic praf de copt
  • 3 linguri cacao
  • 380 g făină.

Îți trebuie pentru cremă:

  • 500 ml apă
  • 600 g zahăr
  • 350 g făină
  • 3 linguri cacao
  • 500 g margarină
  • 1 plic zahăr vanilat.

Îți trebuie pentru sirop:

  • 8 linguri de zahăr
  • 200 ml de apă
  • 1 plic de zahăr vanilat.

Pregătești așa:
Pentru blatul alb bați albușurile tare cu 15 linguri de apă pe care le pui toate o dată. Adaugi zahărul, zahărul vanilat și praful de copt și bați până devine tare. Adaugi apoi gălbenușurile și la urmă, făina. Coci în tava unsă cu margarină și tapetată cu făină, circa 40 de minute, la foc potrivit. La fel procedezi și cu blatul negru, doar că adaugi în plus și cacaua, odată cu făina.
Pentru cremă, încălzești 500 ml apă cu 600 g zahăr, până ce acesta se topește. Între timp, freci 350 g făină cu 3 linguri cacao și cu puțină apă rece ca să nu se formeze cocoloașe. Lași la răcit și adaugi 500 g de margarină și 1 esență vanilie. Amesteci bine. Faci siropul din zahăr, apă și zahărul vanilat. Când sunt gata blaturile, le tai pe fiecare în 2 și le însiropezi. Pui un blat negru, apoi cremă, blat alb, cremă, blat negru, cremă, blat alb, iar cu restul de cremă ornezi tot tortul. Opțional, poți pune un strat de frișcă și ornezi după bunul plac.

Add Comment