Tort Espresso

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Îți trebuie pentru blatul de biscuiți:
250 g biscuiți cu unt
180 g unt
1 lingură nes
Îți trebuie pentru cremă:
120 ml espresso (rece)
250 g cremă de iaurt (iaurt cremos)
500 g mascarpone
250 ml smântână dulce pentru frișcă sau frișcă lichidă
100 g zahăr
6 foi de gelatină sau 10 g gelatină granule
6-7 pișcoturi
80-100 ml cafea tare, îndulcită după gust
Îți trebuie în plus:
10-11 pișcoturi
pudră de cacao sau nes
4-5 biscuiți
Pregătești așa:
Pentru blat, pui biscuiții într-o pungă și îi fărâmițezi cu ajutorul sucitorului. Topești untul și-l amesteci cu praful de biscuiți și nesul. Ungi cu puțin ulei o formă cu diametrul de 26 cm sau o tapetezi cu hârtie de copt. Torni amestecul de unt și biscuiți și netezești bine cu dosul unei linguri. Tai pe jumătate cele 10-11 pișcoturi. Pui pe margini jumătățile de pișcoturi, cu partea netăiată în sus. Dai forma la frigider, pentru circa o oră.
Pentru cremă, înmoi gelatina în apă rece. Dacă e sub formă de foițe, o pui în multă apă. Dacă gelatina e sub formă de granule, o dizolvi în circa 150 ml apă. Lași gelatina să se umfle circa 10 minute. În timpul acesta, amesteci brânza mascarpone cu iaurtul și apoi cu zahărul, amestecând energic până când nu se mai simte zahărul. Adaugi espresso. Scurgi foile de gelatină și le topești la bain-marie sau la microunde. Dacă folosești granule, nu mai e nevoie să o scurgi, fiindcă va absorbi tot lichidul. La fel, ai grijă să o topești cu grijă, să nu dea în clocot, pentru că își pierde calitățile de închegare. Adaugi o lingură de cremă în gelatina topită și amesteci ușor. Încorporezi apoi toată gelatina în compoziția de brânză și o lași deoparte, până când bați frișca. Adaugi frișca bătută în crema de brânză.
Împarți crema în jumătate, torni o jumătate din cremă peste blatul de biscuiți și nivelezi. Ai grijă ca pișcoturile de pe margini să rămână în poziția inițială. Tai cele 6-7 pișcoturi în bucățele (fiecare pișcot în 4 bucățele) și le scufunzi în cafea. Așezi în dreptul fiecărui pișcot de pe margine câte o bucățică de pișcot însiropat. Repeți cu restul de pișcoturi până formezi încă un „inel”. Torni deasupra restul de cremă și nivelezi. Acoperi suprafața tortului cu folie transparentă și îl lași la frigider pentru minimum 6 ore. Apoi, muți tortul pe un platou și îl decorezi cu cacao sau nes și cu biscuiti rupți pe jumătate.

Pregătire: 60 minute; Răcire: 6 ore
Rețetă de Violanda Murgu, Tg. Jiu, jud. Gorj

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!