Tort ecler cu cremă de vanilie și ciocolată

Foto: Mihai Nicolae

Tort ecler cu cremă de vanilie și ciocolată

Rețetă de Felicia Vanea, București

Preț: 35 lei-10 porții

Pregătire: 80 minute

Coacere: 30 minute

Foto: Mihai Nicolae

 

Îți trebuie pentru aluat: 300 ml apă, 150 ml ulei, 200 g făină, 7 ouă

Îți trebuie pentru crema de vanilie: 1 l lapte, 300 g zahăr, 6 gălbenușuri, 250 ml frișcă lichidă, 2 plicuri gelatină, 1 esență de vanilie

Îți trebuie pentru crema de ciocolată: 150 g ciocolată menaj, 150 ml frișcă lichidă, 1 esență rom

Îți trebuie pentru glazură: 100 g ciocolată amăruie, 3 linguri zahăr pentru topit, pentru caramel

Foto: Mihai Nicolae

Foto: Mihai Nicolae

Pregătești tortul ecler cu cremă de vanilie și ciocolată așa: Fierbi apa împreună cu uleiul. Când clocotește, o dai deoparte și adaugi imediat făina, amestecând rapid. Lași să se răcorească. Adaugi ouăle, unul câte unul și le încorporezi. Trebuie să rezulte o compoziție nu foarte groasă, care să nu curgă de pe lingură. Tapetezi o formă rotundă cu hârtie de copt și, cu ajutorul unui șpriț faci niște linii circulare din aluat, lăsând puțină distanță între ele, fiindcă vor crește la copt. Încingi cuptorul în prealabil și le coci la foc iute în primele minute, apoi la foc mic. Nu deschizi deloc ușa cuptorului în timpul coacerii, pentru că se vor lăsa. Cu ajutorul șprițului faci într-o tavă grămăjoare mici de aluat din care vor rezulta minieclere. Dai la cuptor până se rumenesc. Cojile de ecler vor fi goale la mijloc. Le lași să se răcească, apoi le tai în două. Pentru o parte din ele faci o cremă ganache de ciocolată. Topești ciocolata împreună cu frișca și dai crema la rece pentru o oră, apoi adaugi esența de rom și mixezi compoziția până devine ca o cremă. Umpli 20 de eclere cu crema de ciocolată și o dai la rece. Așezi baza din aluat de ecler pe un platou și pui în jurului ei inelul reglabil pentru tort. Prepari crema de vanilie. Bați gălbenușurile cu zahărul până devin cremoase. Adaugi laptele și pui pe foc, amestecând continuu până începe să se îngroașe. Dai deoparte și adaugi imediat gelatina dizolvată, conform indicațiilor de pe plic și esența de vanilie. Lași să se răcorească ușor. Bați frișca lichidă până se întărește și încorporezi în crema de vanilie. Umpli 10 eclere cu crema de vanilie și le lași deo-parte. Torni un strat subțire de cremă peste blatul rotund de la bază, apoi așezi în mijloc eclerele cu crema de ciocolată. Torni peste ele restul de cremă și nivelezi. Așezi pe margini eclerele umplute cu crema de vanilie. Topești ciocolata și glazurezi eclerele. Torni glazura în fir subțire pe suprafața tortului. Dai tortul la rece pentru 2-3 ore. Caramelizezi zahărul, îl dai deoparte și când ajunge la temperatura potrivită, tragi cu coada unei linguri de lemn, formând o rețea de fire de caramel, cu care decorezi tortul. Tai felii cu un cuțit bine ascuțit pe care îl treci printr-un jet de apă fierbinte, înainte de fiecare felie. Tortul ecler cu cremă de vanilie și ciocolată este un tort foarte aspectuos și gustos.

Add Comment