Tort de morcovi cu marțipan

Foto: Mihai Nicolae

Rețetă de Maria Aurora Voinea, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman

Preț: 27 lei-14 buc.

Pregătire: 50-60 minute

Coacere: 40 minute

Îți trebuie: 600 g morcovi, 50 g marțipan, 2 linguri apă caldă, 6 ouă, 125 g zahăr, sare, 1 linguriță suc de lămâie, 1 portocală, 300 g alune măcinate, 80 g făină, 3 lingurițe praf de copt, 1/2 linguriță scorțișoară măcinată, 400 g brânză (perluțe), miezul unei păstăi de vanilie, 100 g zahăr pudră, 2-3 bucăți de fistic tăiat

Pregătești așa: Cureți morcovii, îi speli și îi lași să se usuce pe un șervet de bucătărie. Razi pe răzătoare 400 g de morcovi, iar restul de morcovi îl folosești pentru decor. Între timp, razi marțipanul și îl freci bine cu ajutorul mixerului, împreună cu gălbenușurile, 50 g zahăr și 2 linguri de apă caldă. Freci circa 8 minute, până se formează crema. Adaugi albușurile, puțină sare și sucul de lămâie în alt recipient și bați cu mixerul împreună cu 75 g zahăr, astfel încât întreaga cantitate să se întărească bine. Amesteci ambele compoziții, iar între timp, speli portocala bine de tot și dai coaja pe răzătoare. Apoi tai fructul în jumătate și storci sucul. Amesteci alunele, coaja de portocală, făina, praful de copt și scorțișoara încet, iar la final adaugi morcovii. Torni aluatul într-o tavă tapetată cu foi pentru prăjitură și lași cuptorul la încins aproximativ 35-40 de minute. După acest timp, scoți și lași să se răcească în tavă. Pentru siguranță, poți adăuga puțină gelatină (1 plic). Între timp, amesteci brânza proaspătă, sucul de portocale, miezul de vanilie și zahărul pudră. Scoți apoi blatul din tavă și îl tai orizontal. Ungi suprafața primei jumătăți cu cremă, apoi așezi deasupra cea de-a doua jumătate a blatului, iar deasupra ornezi cu restul de cremă rămas. Pentru un aspect plăcut și în ton cu anotimpul, presari bucățelele din fistic și așezi morcovii cât mai estetic.

Add Comment