Tort de ciocolată și fructe

Foto: Mihai Nicolae

Tort de ciocolată și fructe

Rețetă de Octavia Ometa, Brad, jud. Hunedoara

Preț: 28 lei-12 porții

Pregătire: 60 minute

Coacere: 30 minute

Îți trebuie pentru blat: 5 ouă, 5 linguri zahăr tos, 1 plic zahăr vanilat, 4 linguri făină, 1/2 praf de copt, 2 linguri pudră de cacao, 1 lingură apă rece, 2 linguri ulei, 1 linguriță oțet, 1 praf sare

Îți trebuie pentru sirop: 2 linguri zahăr, coajă rasă de lămâie și portocală, 5 linguri apă

Îți trebuie pentru cremă: 2 linguri gem de caise, 500 ml frișcă lichidă, 2 linguri zahăr, 10 g fulgi de ciocolată neagră, 40 g gelatină, 150 g căpșuni (sau alte fructe)

Îți trebuie pentru glazură: 200 g ciocolată, 40 g unt

Îți trebuie pentru decor: 100 g zmeură (sau alte fructe) și ornamente de ciocolată

Pregătești blatul așa: Separi albușurile de gălbenușuri. Bați spumă albușurile împreună cu o lingură de apă rece și un praf de sare, încorporezi zahărul tos, cel vanilat și apoi gălbenușurile bătute cu ulei. Adaugi câte o lingură de făină, la sfârșit încorporezi cacaua și praful de copt stins cu o linguriță de oțet. Răstorni compoziția într-o formă de tort cu pereți detașabili, unsă cu ulei și tapetată cu făină. Introduci tava în cuptorul încins la 170 de grade Celsius și lași aproximativ 30 de minute.

Pregătești așa: Pentru crema de ciocolată pui 150 ml frișcă lichidă la bain-marie sau pe foc mic și amesteci bine. Adaugi fulgii de ciocolată sau ciocolată rasă și amesteci în continuare, apoi iei frișca de pe foc înainte să dea în clocot, o amesteci cu gelatina hidratată și dai totul la răcit. Scoți amestecul de frișcă și bați cu mixerul până își schimbă culoarea și consistența. Amesteci încet cu restul de frișcă, pe care ai bătut-o bine înainte cu mixerul, iar la sfârșit pui cele 2 linguri de zahăr. Amesteci ingredientele pentru sirop și pui pe foc până se topește zahărul. Blatul răcit îl tai în două pe orizontală și îl însiropezi. Așezi apoi prima foaie de tort în forma cu pereți detașabili, ungi foaia cu gem de caise și pui partea superioară de tort. Adaugi jumătate din crema de frișcă, pui fructele lăsate mai întâi într-o sită să se scurgă sucul și pui restul de cremă, nivelând bine. Topești în bain-marie ciocolata cu untul și lași să se răcorească puțin, ca să fie curgătoare. Scoți inelul din jurul tortului și torni glazura de ciocolată pe toată suprafața, apoi lași tortul la frigider pentru 2-3 ore, până se întărește glazura de ciocolată.

Add Comment