Tort Cuib de Paști cu ciocolată și portocale

Meniul de sărbătoare al lunii este super-savuros, ca la mama acasă și ne este oferit de Laura Laurențiu (lauralaurentiu.ro)

Blat umed cu ciocolată (22 cm diametru)

3 ouă
60 ml. lapte
120 g zahăr
1 praf de sare
30 g gelatină
2 linguri extract de vanilie
250 g ciocolată neagră (74% cacao)
550 g smântână pentru frișcă

Orange Curd

150 ml. suc de portocale proaspăt stors
1 ou
1 gălbenuș
80 g zahăr
70 g unt
2-3 fâșii de coajă de portocală, doar partea colorată intens de la suprafață

Glazură

100 g ciocolată (75% cacao)
70 g unt

Decor

ouă de ciocolată
bomboane în formă de ouă
2 foi de plăcintă + 25 g unt

1 Se prepară orange curd: se omogenizează într-o crăticioară, cu telul, sucul de portocale, oul și gălbenușul și zahărul, într-o crăticioară și se omogenizează bine cu telul. Se adaugă bucățile de coajă de portocală și untul și se gătește totul la foc mic, amestecând continuu, până când compoziția se îngroașă, moment în care tragem cratița de pe foc, altfel riscăm să se taie. Apoi se trece prin sită și se păstrează acoperită cu folie alimentară până vom avea nevoie de ea.
2. Gelatina foi se pune la înmuiat într-un vas cu multă apă foarte rece. Dacă folosiți gelatină granulată (pulbere), aceasta se pune într-un castronel și se acoperă cu apă cam de 2-3 cm. Se pregătește un bain-marie: se pune pe foc o cratiță, în care turnăm apă, la nivel de 4-5 cm. Se potrivește deasupra o altă crăticioară (fundul ei nu trebuie să atingă apa); aici se pune ciocolata ruptă bucăți și se lasă să se topească lent, la abur.
3 Se prepară blatul: se pregătește din nou bain-marie. Se bat cu mixerul ouăle cu zahărul, sarea și extractul de vanilie; se adaugă laptele și se transferă castronul deasupra cratiței cu apă care fierbe; continuăm să batem cu telul până ce crema de ouă crește în volum, se întărește și se înfierbântă. Când simțim crema caldă la atingerea cu degetul, o luăm de pe foc și adăugăm fie foile de gelatină stoarse, fie lichidul în care s-a topit gelatina granulată.
4 Se pun deoparte 2-3 linguri din orange curd; restul se amestecă cu ½ din crema de ouă. În restul de cremă se înglobează ciocolata topită.
5 Se bate frișca; 300 g se înglobează treptat în compoziția cu ciocolată și restul în crema cu portocale.
6 Se pregătesc decorurile: se umplu oușoare de ciocolată ”sparte” cu mousse și se picură deasupra fiecăruia orange curd-ul păstrat, ca să imite gălbenușul. Se dau la frigider.
7 Se asamblează tortul, punând la bază 1/2 din blatul de tort umed cu ciocolată, într-un inel de tort reglabil, fixat în jurul acestuia. Compoziția cu ciocolată se toarnă prima, apoi se toarnă cea de portocale (după ce am pus deoparte 2-3 linguri), se marmorează ușor cu o spatulă. Se dă la congelator 20 min. apoi se acoperă cu cele 3 linguri de cremă de portocale păstrate și ultimul strat de blat. Se dă la frigider 3 ore.
8. Se pregătește cununa de „paie“ din foi de plăcinte tăiate fin, umezite cu 25 de grame de unt topit, aranjate pe hârtie de copt, urmând circumferința unui cerc de 22 cm diametru. Se rumenesc la cuptorul încins la 180°C.
9. Se încălzește inelul detașabil ștergându-l cu un burete înmuiat în apă fierbinte. În final, se îndepărtează inelul și se transferă tortul pe un grătar așezat deasupra unei tăvi acoperite cu hârtie de copt, în vederea glazurării. Se prepară glazura topind ingredientele pe aburi; apoi se toarnă deasupra tortului. Se netezește rapid suprafața cu o spatulă, permițând glazurii să se scurgă și pe margini. Cât glazura e umedă, se așază ouăle și franjuri rumeni de foi de plăcintă.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!