Tort cu vișine din Pădurea Neagră

foto: Mihai Nicolae

Tort cu vișine din Pădurea Neagră

Rețetă de Nicoleta Pavel, sat Ighiel, com. Ighiu, jud. Alba

Preț: 38 lei-12 porții

Pregătire: 90 minute

Coacere: 50 minute

Îți trebuie pentru aluatul fraged: 125 g făină, 1/2 linguriță praf de copt, sare, 60 g unt, 2 linguri zahăr, 2 gălbenușuri

Îți trebuie pentru pandișpan: 7 ouă, 250 g zahăr, 60 g unt, 150 g făină, 50 g amidon, 50 g praf de cacao

Îți trebuie pentru umplutură: 700 g vișine proaspete, 3 foi de gelatină albă, 1 vârf de cuțit praf de cuișoare, 1 baton de scorțișoară, 100 g dulceață de vișine, 3-4 linguri sirop de cireșe, 750 g frișcă, 1 plic zahăr vanilat, 2 plicuri praf întăritor de frișcă

Îți trebuie pentru decor: ciocolată

Pregătești așa: Pentru aluatul fraged, amesteci ingredientele. Modelezi aluatul sub formă de bilă, apoi îl învelești în folie și îl ții cel puțin 30 de minute la rece. Între timp, pentru pandișpan, bați ouăle cu zahărul într-un vas la abur, până obții o cremă de culoare deschisă, călduță. Iei vasul de pe foc și amesteci până se răcește crema. Topești untul și îl lași să se răcească. Încingi cuptorul la 190 de grade Celsius. Tapetezi forma cu hârtie de copt sau cu făină. Cerni făina împreună cu amidonul și praful de cacao peste compoziția de ou și încorporezi totul. Adaugi treptat și untul topit. Torni aluatul în formă, netezești suprafața și coci circa 30-35 de minute. Scoți forma din cuptor și lași blatul să se odihnească 5 minute în cuptorul stins, apoi îl desprinzi din formă și îl lași să se răcească. Secționezi blatul în două foi orizontale. Întinzi aluatul fraged. Decupezi un cerc cu diametrul de 26 de cm și îl înțepi ici-colo cu furculița. Așezi cercul din aluat într-o tavă tapetată cu făină și îl ții 10-12 minute la cuptor, până se rumenește. Scoți blatul și îl lași să se răcească. Pentru umplutură, speli vișinele proaspete și le îndepărtezi sâmburii și codițele. Dai fructele în fiert în 200 ml de apă. Lași să se răcească. Le treci apoi printr-o strecurătoare și păstrezi și sucul. Înmoi gelatina circa 10 minute în apă rece. Măsori 250 ml suc de la vișine și îl încălzești împreună cu praful de cuișoare și batonul de scorțișoară. Storci gelatina și o dizolvi în sucul fierbinte. Lași să se răcească. Ungi blatul de aluat cu dulceața. Deasupra așezi un blat de pandișpan. Îl stropești cu puțin sirop și îl ungi cu jumătate din cantitatea de glazură întărită. Deasupra așezi jumătate din cantitatea de vișine. Bați frișca spumă cu întăritorul și zahărul vanilat. Un sfert din frișcă îl întinzi peste vișine. Deasupra urmează cel de-al doilea blat din pandișpan. Ungi cu restul de glazură, iar deasupra așezi restul de vișine (pui deoparte câteva). Acoperi cu cel de-al doilea sfert din cantitatea de frișcă. Urmează ultimul blat. Torni puțină frișcă într-un cornet. Cu frișca rămasă ungi tortul pe toată suprafața. Razi ciocolată peste tort. Ornezi tortul cu rozete de frișcă și cu vișine de jur-împrejur. Tai tortul felii și îl servești.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!