Tort cu struguri verzi

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru blat:
100 g zahăr tos
100 g unt sau margarină cub
150 g făină
2 ouă
1 linguriță praf de copt
Îți trebuie pentru cremă:
2 pachete praf de budincă cu aromă de frișcă
500 ml frișcă vegetală
150 g zahăr tos
200 ml apă plată
1 plic gelatină
2 ciorchini de struguri
Îți trebuie pentru jeleu:
1 plic jeleu din comerț
100 g zahăr
100 ml apă plată
1 plic colorant alimentar
2 ciorchini de struguri
Pregătești blatul așa:
Topești ușor untul sau margarina cub. Bați gălbenușurile cu 2 linguri zahăr, până se albesc, apoi adaugi untul (sau margarina), topit și ușor răcit. Bați spumă tare albușurile, adaugi 2 linguri cu zahăr și bați până se întăresc bine. Peste albușuri adaugi compoziția de gălbenu­șuri cu unt, făina și praful de copt.
Amesteci ușor, să nu se lase albușurile. Ungi o formă rotundă de tort cu unt și o tapetezi cu făină. Răstorni ușor compoziția de blat și o coci în cuptorul preîncălzit, cam 10 minute, având grijă ca blatul să rămână alb. Testezi cu scobitoarea: dacă iese curată după ce ai înfipt-o în blat, înseamnă că blatul este copt. După coacere, lași blatul în formă, să se răcească.
Pregătești crema așa:
Bați bine frișca până se întărește. Amesteci praful de budincă cu 3 linguri zahăr și 3 linguri apă. Apa și restul de zahăr le pui la fiert și, în momentul când fierbe apa, adaugi praful de budincă dizolvat. Amesteci cu telul, să nu facă cocoloașe, iar când începe să se întărească, iei de pe foc și răcești. După răcire, amesteci ușor crema de budincă cu frișca și gelatina dizolvată în apă călduță și cu boabele de struguri curățate de pe ciorchine.
Pregătești jeleul așa:
Amesteci praful de jeleu cu 2 linguri cu zahăr, cu o picătură de colorant și o lingură cu apă. Apa și restul de zahăr le fierbi, adaugi praful de jeleu când apa începe să clocotească și fierbi zahărul până se topește. Amesteci bine folosind un tel. Torni jeleul peste cremă cât este călduț.
Asamblezi așa:
Peste blatul din formă răstorni crema cu boabele de struguri și nivelezi. Lași la frigider, să se întărească timp de 30 de minute. Peste cremă așezi boabele de struguri, iar peste boabe torni jeleul cât este călduț. Miști ușor forma de tort, ca jeleul să se întindă cât mai bine printre boabele de struguri, apoi îl introduci la frigider aproape o oră, până se întărește jeleul. După ce s-a întărit, tai tortul felii.

Pregătire: 60 minute; Coacere: 10 minute
Rețetă de Iolanda Murgu, Tg. Jiu, jud. Gorj

Intră aici și vei găsi rețeta unui tort cu struguri special.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!