Tort cu rubarbă, trandafiri și piper verde

Foto: MIhai Nicolae

Tort cu rubarbă, trandafiri și piper verde

Rețetă de Daniel Moldovan, loc Sânger, jud. Mureș

Preț: 30 lei-12 porții

Pregătire: 80 minute

Coacere: 35-40 minute

Îți trebuie pentru blat: 4 ouă, 400 g zahăr tos (în bucătăria Practic(ă) am folosit doar 150 g), 200 ml lapte fierbinte, 1 linguriță praf de copt, 300 g făină, 1 păstaie de vanilie

Îți trebuie pentru cremă: 400 g rubarbă, 150 g zahăr tos, 200 g cremă de brânză, 4 g ghimbir, 4 foi de gelatină

Îți trebuie pentru sirop: 100 g zahăr tos, 250 ml apă ,4 g piper verde boabe, 1/2 linguriță esență de trandafir

Îți trebuie pentru decor: 100-150 g unt, 50 g zahăr pudră, 50 g rubarbă

Foto: Mihai Nicolae

Pregătești blatul așa: Bați 4 albușuri până devin spumă tare, apoi adaugi zahărul tos și continui să bați. Separat, amesteci gălbenușurile cu puțină sare și le încorporezi în spuma albușuri. Cerni făina împreună cu praful de copt, pentru a asigura amestecarea uniformă a acestuia și, deci, o creștere frumoasă a blatului. Adaugi amestecul în compoziția de ouă, peste care torni apoi laptele fierbinte, amestecând cu o lingură. Pregătești o formă de 18 cm cu fund detașabil, o ungi cu unt pe margini și tapetezi baza cu un cerc de hârtie de copt. Torni blatul în formă și o introduci în cuptorul preîncălzit, unde o ții 35-40 de minute la 160 de grade Celsius. Pentru a testa dacă este gata, faci testul scobitorii sau apeși cu degetul ușor, iar dacă blatul revine ușor la nivelul anterior este gata. Scoți din formă și lași blatul la răcit pe un grătar, apoi îl tai în 3-4 felii. Pregătești crema de rubarbă așa: Tai rubarba proaspătă sau congelată în bețe de 2-3 cm lungime și o pui într-o tigaie cu zahărul. Pregătești un gem, pe care apoi îl pui în blender și faci un piure. Când s-a răcit, mixezi în robot piureul, împreună cu crema de brânză și ghimbirul, până la omogenizare. Între timp, hidratezi gelatina și apoi o adaugi în compoziție. Lași la frigider 10-15 minute sau mai puțin, în funcție de vâscozitate. Trebuie să obții o cremă care își menține forma. Pregătești siropul așa: Fierbi apa cu zahărul și piperul, până obții un sirop lucios. Adaugi esența de trandafir, după ce ai luat ibricul de pe foc și ai lăsat să se răcească puțin. Stropești generos blatul cu sirop și îl umpli cu cremă. Repeți operațiunea cu res-tul de blaturi, apoi înfășori totul în folie alimentară și îl dai la frigider. Decorezi tortul așa: Întâi amesteci untul cu zahărul și adaugi la final esența. Scoți tortul de la rece și îl ungi cu un strat subțire de cremă de unt, apoi îl dai din nou la rece pentru 10-15 minute, cât să se solidifice crema. Acest pas important este important, deoarece ușurează finisarea tortului. Scoți tortul și pui restul de cremă, aranjând după modelul dorit. Decorezi cu rubarbă, trasă în sirop gros de zahăr.

Add Comment