Foto: Mihai NIcolae – Burda România
Îți trebuie pentru blat:
7 ouă mari
150 g zahăr tos
140 g făină
200 ml rom
dulceață de caise
esență vegetală roșie și verde
Îți trebuie pentru cremă:
3 ouă
3 linguri apă
50 g cacao
250 g unt
200 g zahăr
2 plicuri cu zahăr vanilat
Îți trebuie pentru ornat:
50 g frișcă simplă
Pregătești blatul așa:
Bați albușurile spumă tare, adaugi zahărul tos și o lingură de rom și bați până se întărește spuma. Apoi pui gălbenușurile, bați de 4-5 ori, pui făina și amesteci ușor. Pui compoziția în forma de tort, unsă și tapetată cu făină. Coci blatul, iar după ce s-a răcit, îl întorci cu baza în sus, îi tai un capac de 2 cm grosime și îi scoți miezul cu cuțitul, lăsând marginea și baza de 2 cm grosime. Miezul scos îl tai în cubulețe, pe care le stropești cu rom. Stropești și marginile, baza și capacul din interior: 1/3 din miez îl lași galben, 1/3 îl colorezi în verde cu 3-4 picături de esență vegetală pusă într-o lingură cu apă, iar 1/3 îl colorezi cu esență roșie. Capacul, marginea și baza le ungi cu dulceață de caise.
Pregătești crema așa:
Fierbi toate ingredientele pe baie de abur până se îngroașă. Când crema este rece, o amesteci cu untul frecat spumă. Pui în blatul de tort cubulețe verzi (nu le presezi), le ungi cu 1/2 cremă, apoi pui cubulețe galbene, le ungi cu restul de cremă și apoi cubulețe roz. Așezi capacul deasupra și lași la frigider 2 ore la răcit. Ornezi cu frișcă. Poți decora cu bomboane, ciocolată rasă sau alte ornamente.
10 porții › Pregătire: 50 minute › COACERE: 45 minute
Rețetă trimisă de Marius Septimiu Ufălean, Lupeni, jud. Hunedoara