Tort cu rodii și smântână

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Îți trebuie:
1 l smântână dulce
500 g cremă 
de brânză (sau smântână 
grasă ori mascarpone)
500 ml frișcă vegetală
5 plicuri de gelatină (a câte 10 g fiecare)

250 ml suc de rodii, vișine sau fructe de pădure
2 rodii
1 compot de mango
1 lămâie
150 g biscuiți cu cacao
180-200 g zahăr (în funcție de smântâna folosită) + 
1 lingură pentru blat
50 g unt

Pregătești așa:
1. Scoți untul din frigider. Pregătești o formă de tort cu margine de-tașabilă. Încingi cuptorul la 180 de grade. Sfărâmi biscuiții cu ajutorul unui mixer sau tocător. Amesteci biscuiții cu untul și o lingură de zahăr. Amestecul trebuie să fie gras și umed. Torni amestecul în tava unsă cu puțin ulei și presezi cu ajutorul unei linguri. Introduci tava la cuptor pentru 10 minute. Scoți și o lași să se răcească.

2. Pregătești un vas pentru bain-marie: umpli vasul de jos cu apă, apoi îl pui la fiert, la foc mic. În vasul pus pe baia de aburi torni smântâna dulce, 4 plicuri de gelatină (unul îl păstrezi, din cele 5), 180-200 g de zahăr și coaja de lămâie (extragi sucul și îl păstrezi). Amesteci și lași vasul la rece timp de 10 minute. Dacă folosești compot de mango, adaugi și siropul din compot. Până se înmoaie gelatina, bați frișca și o introduci la rece. Pui vasul cu smântâna dulce și gelatina peste cel cu apă clocotită de pe foc. Ții vasul timp de aproximativ 10 minute, amestecând continuu, până când gelatina se topește și amestecul devine cremos. Amestecul nu trebuie să fiarbă.

3. Iei crema de pe foc și o strecori, pentru a elimina resturile de gelatină și coaja de lămâie, într-un bol adânc. Adaugi în bol smântâna grasă sau crema de brânză și amesteci bine. Lași să se răcorească totul timp de 10-15 minute. Amesteci frișca cu restul ingredientelor din bol, adăugând treptat câte o lingură de frișcă bătută. Amesteci bine cu ajutorul unui tel. La sfârșit adaugi zeama de la lămâie. Dacă folosești compot de mango, tai cubulețe fructele și le încorporezi în cremă.

4. Torni crema în tavă peste blat, o nivelezi și introduci vasul la rece. După ce tortul a stat o oră la rece, poți pregăti jeleul.

5. Desfaci rodiile și le scoți ușor semințele. Pui la înmuiat în sucul de fructe călduț ultimul plic de gelatină și amesteci bine. Granulele de gelatină trebuie să fie perfect dizolvate. Scoți tortul de la frigider. Torni boabele de rodie peste el și sucul de fructe cu gelatină. Introduci tortul la frigider pentru încă 2 ore.

Sfat: Tortul de smântână cu rodii se servește rece, cu toppinguri sau sosuri de fructe. Marginile tortului le poți decora cu 50 g de biscuiți sfărâmați. În loc de rodii poți folosi fructe de pădure (mure, zmeură, coacăze), iar în interior poți folosi, în loc de mango, stafide. Pentru a hidrata stafidele, le adaugi în același timp cu gelatina.
Este un tort potrivit de Crăciun, de sărbători, în general, foarte aspectos, gustos, ușor, aromat.

12 porții – Pregătire: 90 minute; Coacere: 10 minute

Rețetă de Felicia Vanea, București

Add Comment