Tort cu nuci și ciocolată albă

Tort cu nuci și ciocolată albă este desertul ideal pentru seara de Crăciun sau de Revelion. Nu este mult de muncă, mai ales dacă ai alături de tine toate ingredientele necesare, rânduite ca niște soldăței pe masa de lucru.
Tradiţia prăjiturilor de sărbătoare în formă rotundă îşi are rădăcinile în Grecia Antică, unde acestea se pregăteau ca ofrande aduse zeiţei Artemis, fiind în fapt nişte simple turte din grâu, îndulcite cu miere. în scrierile vechi germane, din perioada medievală, se vorbeşte despre nişte turte care se dăruiau trecătorilor de pe stradă atunci când se năştea un prunc, care aveau în mijloc o lumânare aprinsă, ce purta denumirea de „lumânarea vieţii“.

tort

Foto: Tort cu nuci și ciocolată – Arhivă Burda România

Îți trebuie pentru blat:
9 ouă
300 g zahăr
200 g nuci măcinate
6 linguri făină
2 linguri pesmet
Îți trebuie pentru cremă:
250 g nuci tocate mărunt
150 ml lapte
100 g zahăr
200 g unt
2 linguri miere
3-4 linguri zeamă de lămâie
Îți trebuie pentru sirop și glazură:
150 g zahăr
50 g unt
3 linguri zeamă de lămâie
150 g ciocolată albă
50 g ciocolată neagră
Pregătești blatul așa:
Mixezi 4 ouă, 5 gălbenușuri și zahărul, până se dizolvă zahărul. Adaugi nucile, făina, pesmetul și albușurile bătute spumă. Împarți compoziția în 3 și coci fiecare blat câte 10-15 minute, în tavă de 26 cm.
Pregătești crema așa:
Opărești nucile cu laptele îndulcit. Când se răcesc, adaugi untul, mierea și zeama de lămâie și mixezi până obții o cremă spumoasă.
Asamblezi tortul așa:
Faci un sirop din 150 g zahăr, 150 ml apă și zeama de lămâie. Stropești cu el blaturile, pe măsură ce le suprapui. Ungi cu cremă 2 foi și le suprapui. Acoperi cu blatul rămas, pe care îl glazurezi cu ciocolata albă topită la bain-marie împreună cu untul. Razi deasupra ciocolată neagră.

Pregătire: 40 minute; Coacere: 45 minute
Rețetă de Constantin Costin Ursachi, Bacău

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!