Tort cu mascarpone și smochine

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Îți trebuie pentru aluat:
250 g făină
60 g zahăr
1 ou
125 g unt
1 priză sare

Îți trebuie pentru umplutură:
3 gălbenușuri
80 g zahăr
2-3 linguri lichior 
de portocale
2 linguri suc de portocale
250 g mascarpone
200 g iaurt
3 foi de gelatină
8-10 smochine proaspete
150 g gem de caise

Pregătești așa:
1. Frămânți componentele pentru aluat până obții o cocă netedă, o înfășori în folie și ții o oră la rece. Întinzi o foaie pe care o așezi într-o tavă rotundă de tort, unsă în prealabil cu unt, acoperind și pereții tăvii. Înțepi cu furculița aluatul, din loc în loc și coci circa 25 de minute, la foc moderat.

2. Când e gata, scoți și lași să se răcească. Bați gălbenușurile și zahărul pe baie de aburi, până se formează o cremă spumoasă. Adaugi apoi lichiorul, sucul, amesteci, urmează mascarpone și iaurtul și omogenizezi.

3. Înmoi gelatina în puțină apă rece, o storci, o topești, torni 2-3 linguri din cremă, amesteci și torni totul în restul cremei. Amesteci din nou, întinzi crema peste blat, nivelezi și pui în frigider să se întărească.
4. Speli smochinele cu atenție, le ștergi de apă, le tai în patru și le așezi peste cremă. Înfierbânți gemul într-o crăticioară, iar după câteva clocote treci gemul printr-o strecurătoare. Ungi apoi feliile de smochine cu o pensulă, să fie în strat uniform.
Pui tortul, înainte de servire, pentru 1,5-2 ore în frigider.

 

10 porții – Pregătire: 50 minute; Coacere: 25 minute

Rețetă de Antoaneta Brișan, Germania

Add Comment