Tort cu limete și mac

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru blat:
250 g unt la temperatura camerei, plus puțin unt pentru uns tava
200 g zahăr Brut melasă nerafinat
3 ouă mari sau 4 mai mici
250 g făină cernută
1 linguriță rasă 
praf de copt
sucul de la 2 portocale
coaja rasă de la 1 portocală și 1 limetă
100 g semințe de mac
Îți trebuie pentru sirop:
1 cană cu apă
sucul și coaja de la 1 limetă
2-3 linguri miere
Îți trebuie pentru glazură:
300 g cremă de brânză
100 g unt
4 linguri zahăr
coaja rasă de la 1 limetă
Pregătești așa:
Încingi cuptorul la 160 grade Celsius. Ungi o tavă (20 cm) cu pereții detașabili, cu unt, în strat gros. Amesteci, folosind un mixer, untul moale cu zahărul brut melasă nerafinat. Bați bine, până devine o cremă spumoasă, iar zahărul este complet topit. Adaugi ouăle, unul câte unul, și bați după fiecare. Încorporezi făina și praful de copt, amesteci ușor, apoi adaugi sucul de la 2 portocale, coaja rasă de la limetă și portocale și semințele de mac. Pentru un gust bun, semințele trebuie coapte în tavă, în cuptor, 5-10 minute sau într-o tigaie neaderentă, direct pe flacără, câteva minute. Pui semințele în compoziție, doar perfect răcite. Amesteci totul împreună. Pui compoziția în tava de copt și coci blatul pentru 50 de minute. Scoți blatul din tavă după ce s-a răcorit și îl lași să se răcească complet.
Siropul îl faci, amestecând apa călduță, mierea, sucul de lămâie și coaja. Lași siropul să se răcească. Pentru glazură, bați bine crema de brânză, folosind mixerul la viteză mare. Adaugi zahărul și bați până devine spumos. Adaugi încet untul topit și răcorit înainte (îl lași să se sleiască), în timp ce continui să bați. La final, pui coaja de limetă. Lași crema la rece. Scoți tortul pe un platou și îl însiropezi. Îl poți înțepa din loc în loc cu o furculiță. Ai răbdare, să intre bine siropul în el. Cu cât este mai bine însiropat, cu atât este mai bun. Torni glazura deasupra, în momentul servirii. Tortul nu trebuie tăiat pe orizontală, așa că toată glazura se pune doar pe tort. Nivelezi și decorezi tortul cu felii de limetă, de portocală sau răzătură de coajă de limetă și de portocală. Poți să folosești coajă de portocală confiată.
Este delicios, ușor și foarte aromat!

Pregătire: 60 minute; Coacere: 50 minute
Rețetă de Maria Aurora Voinea, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman

Iată aici rețeta unui tort deosebit.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!