Tort cu dulceață de coacăze, perle de tapioca și jeleu de rodie

Foto: Tort cu dulceață de coacăze, perle de tapioca și jeleu de rodie
– în secțiune – foto cititor – Arhivă Burda România

Îți trebuie pentru blat:
5 ouă
5 linguri de zahăr
5 linguri de făină
1/2 linguriță de praf de copt
un praf de sare
Îți trebuie pentru cremă și jeleu:
200 ml frișcă
8 linguri de dulceață de coacăze
1 rodie
1 plic de gelatină
1 plic de tort-jelle
2 linguri de perle de tapioca
500 ml apă
250 g biscuiți glazurați pe o față cu ciocolată
Pregătești așa:
Se separă albușurile de gălbenușuri, apoi se mixează cu un praf de sare, se adaugă treptat zahărul, gălbenușurile și la urmă făina cernută și amestecată cu praful de copt. Se coace în formă de tort cu inel detașabil cu diametrul de 22 cm, cca. 20 minute, primele 5 minute la foc iute, apoi la foc domol. Se scoate blatul din formă, se lasă să se răcească și se taie în 2 discuri egale că grosime.
Pregătești crema și jeleul așa:
Perlele de tapioca se fierb în 400 ml apă în care se adaugă 5 linguri de dulceață de coacăze. Perlele de tapioca se adaugă în siropul format, atunci când dă în primul clocot, se dă focul mic și se lasă să fiarbă cca. 20 minute. Se acoperă etanș vasul în care am fiert tapioca și lăsăm cca. 15 minute, să absoarbă sirop atât cât ele să devină translucide, apoi se scurg bine de siropul lăsat.
Se  mixează bine frișca până se întărește și se adaugă cele 3 linguri de dulceață de coacăze rămase și perluțele de tapioca scuse bine și răcite. Se adaugă și gelatina hidratată în 100 ml apă rece și apoi topită la bain-marie.
În forma în care am copt blatul, punem primul disc ușor însiropat (cam 3-4 linguri de sirop), marginea formei o tapetăm cu biscuiți glazurați cu ciocolată, așezați unul lângă altul. Se toarnă amestecul de frișcă, se aduce deasupra al doilea disc de blat, ușor însiropat și el, se presează ușor cu degetele să se așeze. Deasupra se presară, pe toată suprafața blatului, rodia curățată de coajă și pieliță albă.

Foto: Tort cu dulceață de coacăze, perle de tapioca și jeleu de rodie – foto cititor – Arhivă Burda România

Pentru jeleu se amestecă siropul rămas, (dacă este mai puțin de 150 ml, se completează cu apă), cu praful de tort-jelle, într-un ibric, amestecând continuu până dă în 2-3 clocote, apoi se toarnă fierbinte deasupra rodiei, dinspre centrul tortului spre margine.
Se dă tortul la rece cel puțin 2-3 ore, dar de preferat este de seara până dimineața.

Rețetă de Anișoara Ursan, Cernavodă, jud. Constanța

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!