Tort cu cremă de portocale

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru blat:
6 ouă
6 linguri zahăr
6 linguri făină
Îți trebuie pentru însiropat:
200 ml suc natural din portocale
3 linguri zahăr
Îți trebuie pentru crema de vanilie:
1 plic budincă de vanilie
250 ml lapte
3 linguri zahăr
1 fiolă esență de vanilie
200 ml frișcă lichidă
1 plic gelatină
Îți trebuie pentru crema de portocale:
1 plic budincă de frișcă
250 ml suc natural din portocale
3 linguri zahăr
1 fiolă esență de portocale
200 ml frișcă lichidă
1 plic gelatină
Îți trebuie pentru glazură:
100 g ciocolată albă
50 ml frișcă lichidă
Îți trebuie pentru jeleu:
300 ml suc natural din portocale
4 linguri zahăr
2 plicuri gelatină
Îți trebuie pentru decor:
portocale
cocos
bombonele
Pregătești blatul așa:
Bați ouăle cu zahărul și, când compoziția începe să se îngroașe, adaugi făina, amestecând până la mogenizare. mparți luatul în două și coci pe rând două blaturi, în forma de tort cu margini detașabile. Când s-au rumenit puțin, le scoți și le lași să se răcească. Așezi un blat pe un platou, pui în jurul lui inelul pentru tort și îl însiropezi. Siropul îl prepari din sucul de portocală și zahăr, pe care îl dai într-un clocot și îl lași apoi să se răcească.
Pregătești crema așa:
Bați bine cu mixerul frișca lichidă, până ce devine fermă și o lași la rece. Pui apoi pe foc într-un vas laptele cu praful de budincă, zahărul și esența de vanilie, iar într-un alt vas sucul de portocale cu praful de budincă, zahărul și esența de portocale. Le pui pe aragaz, la foc mic, amestecând continuu, până încep să se îngroașe. Dai deoparte, acoperi cu folie alimentară, să nu prindă pojghiță și lași să se răcească.
Cantitatea de zahăr este variabilă, în funcție de cât de dulci sau de acre sunt portocalele. Același lucru e valabil și pentru sirop și jeleu. După ce s-a răcit, amesteci fiecare compoziție în parte cu frișcă. Prepari gelatina conform indicațiilor de pe ambalaj și o încorporezi în compoziție. Atenție, trebuie să amesteci foarte bine, eventual folosind și un mixer, ca să împrăștii gelatina uniform.
Asamblezi apoi crema așa: cu o lingură începi să pui din cremă peste blat. Pui chiar în centru o lingură de cremă de vanilie, apoi deasupra una de portocale, din nou vanilie, portocale și tot așa. În final, vei obține mai multe cercuri concentrice. Așezi al doilea blat deasupra și îl însiropezi. Dai la rece și prepari între timp glazura: rupi bucățele de ciocolată albă, le pui într-o crăticioară și adaugi frișca lichidă.
Pui crăticioara pe foc la bain-marie (deasupra unui vas cu apă care fierbe) și amesteci până se topește ciocolata. Foarte mare atenție, fundul crăticioarei în care este ciocolata nu trebuie să vină în contact direct cu apa fierbinte, ci doar cu aburul, fiindcă altfel se brânzește. Torni apoi glazura peste tort și îl dai la rece.
Pregătești jeleul așa:
Dizolvi zahărul în sucul de portocale, prepari gelatina și o încorporezi. Torni jeleul astfel obținut peste stratul de ciocolată și dai la frigider pentru câteva ore sau, cel mai bine, peste noapte. Pulverizezi pe laterale sirop de portocale, apoi decorezi cu cocos. Faci în mijloc o floricică din portocale și presari bombonele. Îl porționezi și îl savurezi pe îndelete.

Pregătire: 60 minute; Coacere: 45 minute
Rețetă de Maria Aurora Voinea, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman

Intră aici și încearcă un tort mai altfel.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!