Tort cu ciocolată și struguri

Tort cu ciocolată și struguri

8 porții
Pregătire: 30 minute
Coacere: 45 minute

Pentru blat îți trebuie:

  • 6 ouă 200 g zahăr
  • 300 g făină
  • 100 g smântână
  • 1/2 plic praf de copt
  • 25 g cacao
  • 50 g ciocolată amăruie
  • 50 ml ulei

Pentru cremă îți trebuie:

  • 500 g frișcă
  • 300 g struguri
  • 5 linguri
  • sirop de struguri
  • 2 plicuri gelatină

Pentru glazură îți trebuie:

  • 200 g ciocolată amăruie
  • 50 g smântână

Pregătești așa: 

Separi ouăle. Bați albușurile spumă. Adaugi zahărul, continui să bați până când amestecul se întărește. Pui gălbenușurile, smântâna, uleiul și omogenizezi. Torni făina amestecată cu praful de copt și cacaua. Topești 50 g ciocolată pe baie de aburi și o adaugi peste aluat. Ungi o tavă potrivită cu unt, tapetezi cu făină și torni compoziția. Coci 45 de minute la foc moderat. Tai blatul, rece, în 3 părți. Ungi fiecare foaie cu 2-3 linguri de sirop de struguri. Așezi prima foaie, pe care pui frișcă și boabe de struguri (ca în fotografie), apoi acoperi cu altă foaie și repeți operațiunea.

Prepari glazura: 

Topești ciocolata pe baie de aburi, adaugi smântâna și amesteci. Îmbraci tortul cu ciocolată și ornezi cu struguri trași în ciocolată. (Foto: Practic in bucatarie, Mihai Nicolae)

Ce trebuie să știi despre cacao

  • Structura bobului de cacao a fost cercetată în amănunt și s-a discutat mult în lumea științifică despre binefacerile bobului care conține feniletilamină, anandamidă și triptofan, dar și multe alte substanțe valoroase.
  • Sunt substanțe care induc creierului o stare de bine, ce se traduce sub formă de bună dispoziție, relaxare și sentiment de plăcere; în plus, au rolul de a reduce presiunea arterială. Fructul de cacao este și o importantă sursă de magneziu, mineral-cheie pentru inimă și circulație, care ne ajută să fim mai energici.
  • Nu este deci de mirare să aflăm că o ciocolată neagră cu peste 90% cacao este unul dintre cele mai sănătoase alimente.
  • Un studiu comun al universităților germane Düsseldorf și Witten/Herdecke a concluzionat că structura și funcțio­nalitatea pielii sunt mai bune atunci când consumăm regulat flavanoli din cacao. În plus, cacaua hrănește țesuturile și este un factor natural de protecție UV.
  • Pudra de cacao este un artizan al frumuseții, iar acest efect apare chiar și la uz extern. Untul de cacao care se obține prin presarea boabelor se topește pe piele și este absorbit de aceasta. În plus, untul conține și acizi oleici, care conferă pielii protecție, formând un film subțire la suprafața ei – de aceea intră în compo­ziția rujurilor și balsamurilor de corp. Desigur că boabele de cacao sunt folosite pe scară largă și în compoziția măștilor de față.

(Rețetă trimisă de Rodica Doina Crăciun, Galați/ Foto: Practic in bucatarie, Mihai Nicolae)

Citeste si:

Add Comment