Tort cu ciocolată și nuci caramelizate

Tortul cu ciocolată și nuci caramelizate este o fericită îmbinare a două gusturi speciale.

Foto: Tort cu ciocolată și nuci caramelizate – Arhivă Burda România

Îți trebuie pentru blatul de ciocolată:
5 ouă
140 g zahăr
100 g ciocolată 
cu lapte
30 ml lapte
175 g făină
1 plic zahăr vanilinat
1 praf de sare
Pentru blatul cu nuci:
5 albușuri
100 g nucă măcinată
150 g zahăr
25 g făină
1 plic zahăr vanilinat
1 praf de sare
Pentru cremă și decor:
8 gălbenușuri
250 g zahăr
2 plicuri zahăr vanilinat sau miezul de la o păstaie
60 g cacao
400 g unt min. 80% grăsime
Pentru nucile caramelizate:
200 g mix de nuci și alune de pădure
100 g zahăr tos
2 linguri ulei
Pregătești așa:
Pentru primul blat, topești ciocolata în laptele ușor încălzit și o lași să se mai răcească. Bați albușurile spumă cu sarea, apoi cu zahărul. Încorporezi treptat gălbenușurile și făina, amestecând pe verticală, cu o lingură. Torni compoziția în formă detașabilă tapetată cu hârtie de copt și coci 1/2 oră blatul, la 180°C, în cuptorul preîncălzit.
Pentru al doilea blat, în spuma tare, de albușuri cu zahăr, adaugi nucile măcinate și făina. Coci două blaturi, câte 20 de minute fiecare, la 170°C.
Pentru cremă, mixezi gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilinat, pe baie de aburi. Când se îngroașă, scoți jumătate în bolul mixerului. În crema rămasă la cald, încorporezi cacaua cernută. După ce se răcește, o mixezi și o adaugi treptat în 200 g unt moale, la temperatura camerei, frecat spumă. Freci spumă untul rămas și îl amesteci cu crema de gălbenușuri păstrată.
Mărunțești grosier, cu cuțitul, nucile ușor prăjite în cuptor. Caramelizezi zahărul lent, la foc mic, presari nucile și amesteci până când se acoperă nucile cu zahărul. Întinzi caramelul pe hârtie de copt unsă cu ulei. Când s-a răcit, îl pui într-o pungă groasă și îl mărunțești cu ciocanul. În crema cu unt adaugi 1/2 din nucile măcinate. Păstrezi cremele în frigider 1/2 oră.
Tai în două foi blatul de ciocolată și umpli blaturile alternând culorile și cremele. Acoperi tortul cu cremă de ciocolată și decorezi marginile cu nucile caramelizate rămase. Răcești tortul cel puțin 2 ore. Nucile caramelizate se înmoaie după o zi sau două și devin mai plăcute la gust

Pregătire 90 minute; Coacere 70 minute
Rețetă de Loredana Dubreu, Târgu Jiu, jud. Gorj

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!