Tort cu blat de morcovi și cremă de mascarpone

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru blat (2 bucăți):
6 ouă
600 g zahăr
1 linguriță extract de vanilie
420 ml ulei
300 g făină
1 lingură praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
2 lingurițe sare
1 lingură scorțișoară
1 linguriță nucșoară
1/2 linguriță ghimbir pudră
1 cană stafide
2 căni nuci coapte și tocate
50 g alune tocate
6 căni (vreo 8 morcovi medii sau 500 g) morcovi dați pe răzătoarea mare
1 cutie compot ananas
Îți trebuie pentru cremă:
700 g mascarpone
100 g unt
1 linguriță extract de vanilie
150 g zahăr pudră
coaja unei portocale dată pe răzătoare
300 g ciocolată albă
250 ml frișcă pentru decor + 3-4 baby morcovi trași în ciocolată
Pregătești blaturile așa:
Mai întâi pregătești tăvile. Tapetezi fundul tăvilor cu hârtie de copt și le ungi cu un strat subțire de ulei. Nucile le pui mai întâi într-o tavă la cuptor, vreo 15 minute, până se coc puțin. Apoi le freci puțin cu palmele și se vor curăța de coajă. După aceea le toci cu un cuțit. Într-un bol mare, amesteci cu o lingură de lemn cu găuri sau cu telul: făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea și condimentele, apoi stafidele, alunele și nucile. Bați ouăle cu zahărul, până când se albesc, apoi adaugi treptat uleiul și amesteci până se încorporează tot. Pui și extractul de vanilie. Mixezi compoziția adăugând treptat câte o lingură din amestecul uscat de făină, stafide și nuci. Apoi adaugi ananasul tăiat cuburi mici și morcovii rași. Amesteci ușor, până ce compoziția este omogenă. Împarți apoi amestecul în 2 părți egale și îl pui în tăvile pregătite. Cuptorul trebuie să fie încins în prealabil. Lași aproximativ 50 de minute. Faci testul cu scobitoarea. Când sunt gata blaturile, le lași să se răcească vreo 30 de minute, apoi le scoți din tăvi și le lași să se răcească complet, înainte de umplere.
Pregătești crema așa:
Topești ciocolata împreună cu untul și, când s-a răcit puțin compoziția, o amesteci cu celelalte ingrediente. Mixezi până obții o cremă omogenă.
Asamblezi tortul așa:
Tai fiecare blat în două foi, folosind un cuțit foarte ascuțit. Pe un platou așezi un blat, apoi un strat de cremă, al doilea blat și tot așa până termini cu un alt blat. Îmbraci tortul în frișcă bătută și decorezi cu frișcă bătută. În mijloc așezi 3-4 baby morcovi trași în ciocolată.

Pregătire: 90 minute; Coacere: 50 minute
Rețetă de Monica Horoiu, Iași

Intră aici și vei găsi rețeta unui tort special.

Add Comment