Foto: Mihai Nicolae
Rețetă de Ana Soare, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman
Preț: 20 lei-10 porții
Pregătire: 60 minute
Coacere: 35 minute
Îți trebuie: 6 ouă, 6 linguri zahăr 6 linguri făină 1 praf de copt 1 esență de rom 1 pliculeț zahăr vanilat 4 linguri apă
Îți trebuie pentru sirop: 200 ml apă, 100 g zahăr 1 esență de rom Îți trebuie pentru cremă: 2 plicuri cremă de cacao
cu aromă de rom 200 g unt
Îți trebuie pentru coșulețul de ciocolată: 200 g ciocolată de menaj 2 linguri ulei
Pregătești așa: Spargi ouăle și separi albușurile de gălbenușuri. Freci gălbenușurile cu cele 2 linguri de ulei și cu praful de copt. Bați albușurile spumă împreună cu zahărul, zahărul vanilat și apa, apoi le amesteci cu gălbenușurile. Peste acestea adaugi făina în ploaie și amesteci. Compoziția obținută o pui într-o tavă unsă cu unt sau ulei și tapetată cu făină și introduci tava în cuptorul încins pentru 30-35 de minute. După ce s-a copt, lași blatul la răcit și, pe urmă, îl feliezi în două. Însiropezi blaturile cu un sirop făcut din 200 ml apă, zahăr și esența de rom. Pregătești crema așa: Amesteci 2 plicuri de cremă de cacao cu aromă de rom din comerț, preparată după instrucțiunile de pe plic, apoi pusă la răcit cu 200 g unt frecat spumă. Îmbraci tortul tot cu cremă de cacao și îl ornezi cu puțină frișcă. Coșulețul îl prepari din ciocolată topită, amestecată cu puțin ulei și pusă pe un carton sau pe spatele unui castron cu ajutorul poșului, formând modelul pe care îl vrei. După ce s-a uscat coșulețul de ciocolată, îl desprinzi de pe castron și umpli coșulețul cu jeleuri colorate sau cu oușoare de ciocolată din comerț. Este un tort de Paște care aduce bucurie copiilor. Un important secret al succesului u-
nui tort este ornarea lui, care se face după indicațiile rețetelor sau după imaginația fiecărei gospodine. Apoi, nu este de ignorat nici prezentarea finală: așază tor-
tul pe un platou cât mai frumos. La tortul pregătit cu ocazia unei aniversări, nu se vor uita lumânărelele, care vor da nota de sărbătoare momentului. Și, nu în ultimul rând, fă copiii păr-
tași la ornarea și aranjarea prăjiturii; totul va fi mai apreciat.