Foto: Mihai NIcolae – Burda România
Îţi trebuie pentru blat:
6 ouă
7 linguri zahăr
2 linguri ulei
2 linguri apă clocotită
7 linguri făină
1/2 plic praf de copt
60 g ciocolată amăruie rasă
1 praf de sare
Îţi trebuie pentru crema de vanilie:
600 ml frişcă lichidă
1 plic budincă de vanilie
2 linguri cu vârf de unt
350 ml lapte
20 g gelatină
150 g zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
Îţi trebuie pentru crema de vişine:
1 borcan mare compot de vişine
2 linguri rase zahăr pudră
1 lingură zeamă de lămâie
5 g gelatină
250 ml nectar de vişine
Îţi trebuie pentru sirop:
1 cană zeamă de la compotul de vişine
3-5 linguri lichior de vişine, vişinată sau coniac
Îţi trebuie pentru steluţele din jeleu:
250 ml lichid ( restul de zeamă de la compotul de vişine+nectar de vişine)
1 plic gelatină roşie pentru tort
400 ml frişcă lichidă
opțional: steluţe, perle sau clopoţei aurii pentru decor
Pregăteşti blatul aşa:
Baţi albuşurile spumă cu 4 linguri de zahăr şi un praf de sare. Freci bine gălbenușurile cu restul de zahăr, apa şi uleiul. Încorporezi gălbenuşurile în albuşuri, adaugi ciocolată şi făina amestecată cu praful de copt. Torni aluatul în tava unsă cu puţin ulei şi tapetată cu hârtie de copt. Coci în cuptorul încălzit pentru 30-35 de minute.
Pregăteşti crema aşa: Dizolvi gelatina cu 100 ml apă, amesteci bine şi dai la rece. Pui la fiert 300 ml lapte cu zahărul şi un praf de sare. Dizolvi praful de budincă în restul de lapte şi o încorporezi în laptele clocotit. Laşi pe foc până se îngroaşă budinca, o dai deoparte şi pui gelatina topită (pui crăticioara cu gelatina topită câteva secunde pe foc şi amesteci energic, aşezi din nou pe foc şi amesteci până când este complet topită; atenţie să nu fiarbă!). Încorporezi în budinca fierbinte untul şi zahărul vanilat, acoperi crema cu folie transparentă şi dai la rece. Baţi frişca lichidă şi o dai la rece pentru a o bate mai uşor (și vasul în care baţi frișca trebuie să fie rece). Dizolvi gelatina în 2 linguri de apă. Pui la fiert nectarul cu zahărul şi zeama de lămâie. Iei de pe foc, adaugi gelatina topită şi vişinele bine scurse. Dai la rece. Amesteci budinca cu frişca bătută.
Cum asamblezi tortul: Tai blatul în 3, aşezi primul blat într-un inel pentru torturi, îl însiropezi cu zeama de vişine amestecată cu lichiorul, torni 1/3 din crema de vanilie, cu ajutorul unei linguri aşezi deasupra 1/2 din crema de vişine în mici grămăjoare. Repeţi până termini blaturile şi cremele, având grijă ca deasupra să aşezi ultima treime din crema de vanilie. Dai la rece pentru câteva ore. Pregăteşti gelatina conform instrucţiunilor de pe pachet şi o torni într-o tavă dreptunghiulară, mai mică decât tava de la aragaz, unsă cu puţin ulei. Dai la rece până se întăreşte bine, apoi tai jeleul cu o formă de stea sau cu ajutorul unui şablon din hârtie şi un cuţit foarte bine ascuţit. Scoţi inelul şi îmbraci marginile în frişcă. Aşezi steluţele pe tort sub forma unei coroniţe; cu o scobitoare desenezi un cerc cu diametrul de 10-12 cm pe care îl laşi alb, iar pe marginile acestuia aşezi cât mai artistic steluţele, nu neapărat toate simetric. Dai tortul jumătate de oră la frigider şi îl poţi servi.
12 porții › Pregătire: 60 minute › Coacere: 35 minute
Rețetă trimisă de Elena-Simona Diaconeasa, Târgoviște, jud. Dâmbovița