Tort Caramelino delicios

foto: Mihai Nicolae

Tort Caramelino delicios

Rețetă de Felicia Vanea, București

Preț: 39 lei-12 porții

Pregătire: 80 minute

Coacere: 40 minute

Îți trebuie pentru blat: 5 ouă, 10 linguri zahăr, 5 linguri ulei, 2 linguri cacao, 1 esență de mentă, 7 linguri făină, 1 linguriță praf de copt, 50 g ciocolată

Îți trebuie pentru crema caramel: 200 g zahăr, 100 g unt, 250 g frișcă lichidă

Îți trebuie pentru crema ganache de ciocolată neagră: 150 g ciocolată neagră, 300 ml frișcă lichidă, 1 linguriță gelatină (opțional), 1 esență de mentă

Îți trebuie pentru crema ganache de ciocolată albă: 100 g ciocolată albă, 150 ml frișcă lichidă, 1 lingură de zeamă de lămâie, 2 linguri nucă de cocos

Îți trebuie pentru sirop: 100 ml apă, 50 g zahăr, 1 esență de mentă

Îți trebuie pentru glazură: 150 g ciocolată, 100 ml frișcă, 50 g unt, 1 esență de mentă

Pregătești blatul așa: Mixezi albușurile cu zahărul, adaugi gălbenușurile, uleiul și esența de mentă. La final, încorporezi făina amestecată cu praful de copt, cacaua și ciocolata mă-runțită. Compoziția obținută o îm-parți în două și coci 2 blaturi, în formă tapetată cu hârtie de copt. Lași să se răcească și tai fiecare blat în două pe orizontală sau faci 4 foi separate.

Pregătești crema caramel așa: Într-un vas topești zahărul, până devine lichid și capătă o culoare aurie. Dai vasul deoparte și adaugi cu grijă, frișca lichidă. Amesteci până se topește caramelul și adaugi untul. Pui vasul din nou pe foc și fierbi compoziția, amestecând continuu, până capătă consistența unei smântâni groase. Lași să se răcească. Dacă e subțire, mai bați frișcă și amesteci.

Pregătești crema ganache de ciocolată neagră așa: Pui frișca lichidă într-un vas și o aduci la temperatura de fierbere. Dai vasul deoparte și adaugi cicolata mărunțită. Amesteci până la dizolvarea completă. Adaugi esența de mentă și gelatina (opțional), înmuiată în apă și topită la baie de aburi. Lași amestecul la rece, cel puțin 3 ore, apoi îl mixezi până devine cremos.

Pregătești crema ganache de ciocolată albă așa: Procedezi la fel ca la crema neagră, doar ca folosești ciocolată albă. Când crema e gata, îi adaugi și fulgii de cocos.

Pregătești glazura așa: Topești ciocolata, o amesteci cu frișca lichidă și untul, la foc mic. Adaugi esența de mentă. Lași să se răcească.

Pregătești siropul așa: Amesteci apa cu zahărul. Pui pe foc și lași să fiarbă până se topește zahărul. La final, adaugi esența de mentă. Asamblezi tortul așa: Tapetezi cu folie alimentară tava în care a fost copt blatul. Așezi prima foaie, o însiropezi și torni jumătate din crema neagră, călduță. Pui a doua foaie, însiropezi și întinzi crema albă. Așezi o altă foaie și crema caramel. Pui și ultima foaie, o însiropezi și torni deasupra glazura călduță. Lași la frigider, până se întărește glazura. Scoți tortul pe platou și îl decorezi cu crema neagră rămasă. Mai poți folosi fructe, frunze de mentă și fulgi de migdale. Este delicios și aspectos.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!