Foto: Nicolae Mihai
Rețetă de Rodica-Doina Crăciun, Galați
Preț: 45 lei-12 porții
Pregătire: 60 minute
Coacere: 45 minute
Îți trebuie pentru blat: ■ 10 ouă
■ 10 linguri făină
■ 10 linguri zahăr ■ cojă de lămâie ■ fructe confiate ■ sucul de la o jumătate de lămâie ■ 3 plicuri zahăr vanilat ■ un vârf de cuțit de praf de copt și sare
Îți trebuie pentru crema I: ■ 400 g zmeură congelată ■ 400 g frișcă ■ 6 linguri zahăr ■ 1 plic gelatină
Îți trebuie pentru crema II: ■ 250 g unt ■ 1 plic budincă de vanilie ■ 10 ml coniac ■ 500 ml lapte pentru pregătirea budincii
Îți trebuie pentru glazură: ■ 200 g ciocolată menaj albă ■ 150 g unt
Îți trebuie suplimentar: ■ 1 pungă nucă de cocos rasă ■ 1 formă ovală adâncă pentru copt blatul ■ flori de zahăr pentru decor ■ 1 panglică de decor
Pregătești blatul așa: Prepari după rețeta clasică un pandișpan (din ouă, făină, zahăr, suc de lămâie și un vârf de cuțit de sare și unul de praf de copt stins), în care adaugi fructele confiate, după ce le-ai tăiat în cubulețe, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Odată copt blatul îl lași la răcit, apoi îl tai în trei pe orizontală.
Pregătești crema I așa: Bați frișca și încorporezi fructele bine scurse, iar separat, prepari gelatina, conform indicațiilor de pe pachet. După ce gelatina s-a răcit, o înglobezi în cremă. Întinzi jumătate din această cremă pe prima parte a blatului, după care așezi deasupra cea de-a doua parte de blat și îl dai la rece.
Pregătești crema II așa: Prepari budinca de vanilie conform indicațiilor de pe pachet și când s-a mai răcit înglobezi în aceasta untul topit, apoi când crema este rece, adaugi și coniacul și amesteci bine. Întinzi această cremă peste cea de-a doua parte de blat, acoperi cu ultima parte a blatului, după care întinzi deasupra jumătatea rămasă de cremă de zmeură și dai tortul la rece, cât timp pregătești glazura. Ornezi după dorință și fantezie.