Tort aniversar cu ciocolată și lămâie

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru 4 blaturi subțiri:
6 ouă
6 linguri făină
6 linguri zahăr
3 linguri ulei
1/2 plic praf de copt
1 fiolă esență de vanilie
Îți trebuie pentru mousse de lămâie:
250 ml lapte
250 ml frișcă lichidă
2 gălbenușuri
100 g zahăr
2 linguri amidon
100 ml suc de lămâie
10 g gelatină
Îți trebuie pentru crema de ciocolată:
150 g ciocolată cu lapte
50 g unt
50 ml frișcă lichidă
Îți trebuie pentru ornat:
100 g ciocolată cu lapte
50 g unt
50 ml frișcă lichidă
Pregătești blaturile așa:
Separi albușurile de gălbenușuri. Mixezi albușurile spumă, cu un praf de sare și cu jumătate din cantitatea de zahăr, până când obții o consistență ca de bezea. Gălbenușurile le mixezi cu restul de zahăr până se albesc, iar apoi adaugi uleiul și esența de vanilie. Amesteci făina cu praful de copt și o cerni peste gălbenușuri, amestecând ușor, până se încorporează. Peste acestea adaugi spuma de albușuri și amesteci ușor de jos în sus, până la omogenizare. Compoziția rezultată o împarți în 4 părți și coci patru blaturi în tava tapetată cu hârtie de copt, la foc potrivit, timp de 8-10 minute. Blaturile le scoți cu grijă din tavă și le lași la răcit.
Pregătești mousse-ul de lămâie așa:
Cele două gălbenușuri le mixezi cu zahărul, până se albesc. Adaugi apoi amidonul și mixezi bine, până nu mai sunt cocoloașe. Încălzești laptele și îl adaugi treptat peste gălbenușuri, amestecând energic.
Amestecul rezultat îl pui pe baie de abur, până se îngroașă, amestecând încontinuu.
Când este gata budinca, lași să se răcească.
Între timp, hidratezi gelatina în sucul de lămâie, după care dai câteva secunde la microunde, până se topește gelatina. Gelatina topită o adaugi peste budinca ușor răcită și o amesteci cu grijă, până se omogenizează. O lași apoi la frigider până se răcește. Când budinca s-a răcit, mixezi frișca până se întărește și o amesteci cu budinca.
Pregătești mousse-ul de ciocolată așa:
Ciocolata o rupi bucăți și o pui la foc mic la topit, împreună cu frișca și cu untul (atenție: amestecul nu trebuie să fiarbă!). Când s-a topit ciocolata, o iei de pe foc și o lași să se răcească.
Când e aproape rece și mai groasă, o împarți în trei părți. Cu fiecare parte ungi câte un blat, în afară de ultimul.
Asamblezi așa:
Așezi cu grijă primul blat uns cu ciocolata, în tava în care ai copt blaturile. Peste acesta pui o parte din mousse-ul de lămâie, care în prealabil trebuie împărțit în 3 părți. Procedezi la fel și cu următoarele blaturi unse cu ciocolată, după care, peste ele, așezi ultimul blat neuns. Dai la frigider 2-3 ore.
Ornezi așa:
Topești ciocolata la foc mic, împreună cu untul și frișca.
Lași să se răcească până se îngroașă puțin. Cât timp se răcește glazura, scoți tortul de la frigider și îndepărtezi peretele detașabil al tăvii.
Apoi acoperi blatul de tort de deasupra cu glazura de ciocolată. Faci decoruri după preferință.

Pregătire: 90 minute; Coacere: 40 minute
Rețetă de Ștefania Anastasiu, Iași

Intră aici și încearcă rețeta unui tort diplomat deosebit de bun.

Add Comment