Tort-amandină cu trufe de ciocolată și fructe de pădure

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru blat:
6 ouă (albușurile separate de gălbenușuri)
200 g zahăr
30 ml ulei
30 ml apă
4 linguri cacao
8 linguri făină
Îți trebuie pentru sirop:
300 ml apă
150 g zahăr
un pliculeț de cappuccino
1 esență de rom
Îți trebuie pentru cremă:
3 gălbenușuri
150 g zahăr pudră
1 pachet de unt (200 g)
4 linguri de cacao
300 g fructe de pădure
1/2 pliculeț de gelatină
3 linguri zahăr
Îți trebuie pentru trufe:
2 tablete de ciocolată amăruie de bună calitate (2×100 g)
200 g de smântână dulce
2 linguri lichior
1 esență de rom
cacao
Pregătești blatul așa:
Bați albușurile spumă cu un strop de sare într-un castron. Gălbenușurile le freci cu zahărul, uleiul și apa, după care le adaugi peste gălbenușuri. Amesteci de jos în sus cu o lingură de lemn sau cu o spatulă, ușor, până se încorporează ingredientele. Făina cernută cu cacao o adaugi în ploaie peste amestecul de ouă și încorporezi ușor, prin mișcări de jos în sus.
Pui compoziția într-o tavă de tort (cu pereți detașabili), tapetată cu hârtie de copt și o dai la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 35 de minute. Faci testul scobitorii ca să vă asigurați că blatul este copt. După ce s-a răcit, tai blatul pe jumătate, cu un cuțit lung și cu lama subțire.
Pregătești siropul așa:
Fierbi toate ingredientele cam 7 minute și înspiropezi blatul cu siropul rezultat. Între timp, treci la preparea cremei și a sosului de fructe de padure, pe care le adaugi pe primul blat.
Pregătești crema așa:
Mixezi untul cu zahărul pudră, iar când acesta a căpătat o consistență cremoasă, adaugi pe rând gălbenușurile, iar la final, cacaua. Fructele de pădure le amesteci cu zahărul și cu 1/2 pliculeț de gelatină și le ții pe foc mic, cam două minute. După ce s-au răcit puțin, adaugi fructele de pădure peste primul blat.
Aștepți câteva minute să se răcorească bine și adaugi crema de unt și cealaltă jumătate de blat însiropat puțin, apoi adaugi un strat de glazură de ciocolată cu lapte.
Pregătești trufele așa:
Pui smântâna într-o crăticioară pe foc mic. Când aceasta este bine încinsă, adaugi ciocolata ruptă în bucățele mici, amesteci lichiorul și esențele până se transformă într-o cremă omogenă. Acoperi crăticioara cu folie alimentară și lași să stea 10 minute, apoi amesteci din nou.
Lași să se întărească cel puțin 15 minute la frigider. Folosești o lingură sau un scoop de înghețată (lingurița aceea specială cu care se ia înghețata) și iei din compoziție și o pui pe o hârtie pergament pe care ai turnat cacaua. Formezi biluțe de ciocolată pe care le pui la congelator pentru aproximativ 20 de minute. Pudrezi mâinile cu cacao și dai fiecare trufă prin cacao, apoi le așezi pe o tavă tapetată cu hârtie pergament. Cu aceste trufe decorezi tortul-amandină.

Pregătire: 50 minute; Coacere: 35 minute
Rețetă de Felicia Vanea, București

Intră aici și vei găsi rețeta unui tort deosebit.

Add Comment