Tarte cu rubarbă – rețetă portugheză

Să încercăm un preparat „venit„ din depărtare, Tarte cu rubarbă – rețetă portugheză. Câteva lucruri interesante despre rubarbă vă prezentăm în continuare.
Acestei plante i se spune Revent, Rabarbară, Rabarbăr sau Rubarba. Răbarbărul este originar din Asia sau America de Nord, dar în țara noastră îl întâlnim mai mult în zona Brașovului. De asemenea, planta crește în cantități mari în Siberia și China.
Pentru cine nu știe cum arată, răbarbărul (rubarba) este o plantă ierboasă, cu o înălțime de 1-2 m. Crește în tufe. În pământ găsim un rizom foarte dezvoltat, cu numeroase rădăcini cărnoase, lungi, de culoare galben-portocalii la interior. Sărac în calorii (16 Kcal/100 g pețiol), răbarbărul este în schimb, foarte bogat în fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc și vitamine. De departe se remarcă vitamina C. Răbarbărul este folosit în tratarea anemiilor, dar și a problemelor legate de digestie sau ca antiinflamator. Rizomii sunt foloșiți în medicină pentru prepararea cataplasmelor, aplicate în caz de răni și afecțiuni ale pielii.

Foto: Tarte cu rubarbă – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
400 g rubarbă
100 g zahăr
3 ouă
1 linguriță amidon
250 ml frișcă lichidă
2 lingurițe extract de vanilie
1 lămâie
1 pachet aluat pentru foitaj
Pregătești așa:
Tai rubarba în bastonașe de 3-4 cm și le amesteci împreună cu 50 g zahăr și zeama de lămâie. Le fierbi 4-5 minute, până se înmoaie.
Întinzi aluatul pe masa de lucru presărată cu făină. Tai bucăți și îmbraci formele pentru tarte în aluat. Le pui pe o tavă și le introduci în cuptorul preîncălzit, la foc iute, pentru 15 minute.
Pentru cremă, amesteci într-o cratiță gălbenușurile cu zahărul rămas și le pui la fiert pe baie de aburi. Când se îngroașă, adaugi amidonul dizolvat în 100 ml frișcă rece, apoi restul de frișcă lichidă și amesteci energic. Când s-a îngroșat crema, iei vasul de pe sursa de căldură și adaugi extractul de vanilie.
Umpli tartele cu cremă și așezi deasupra bucăți de rubarbă fiartă. Consumi tartele după ce le-ai răcit.

Pregătire 50 min.; Coacere 15 min.
Rețetă de Ioana Maican, Târgu Mureș, jud. Mureș

Încearcă prăjitura cu rubarbă de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!