Tartă grilaj rotundă, cu gem de prune

Îți trebuie pentru aluat:
150 ml lapte
20 g grojdie
4 linguri zahăr
făină cât cuprinde (~ 300 făină)
1 gălbenuș
50 g margarină
1 zahăr vaniliat
gem de prune
Pregătești așa:
Se face maiaua din drojdie, 1/2 linguriță zahăr, lapte și puțină făină. Se lasă 10 minute.
Între timp, amestecăm puțină făină cu margarină, se adaugă zahărul, gălbenușul și apoi maiaua. După aceea se adaugă treptat restul de făină, frământând. Se frământă un aluat potrivit, care se lasă 1 oră la dospit.
Întindem 3/4 din aluat, pe cât posibil rotund, cât tava + lateralul și se mai taie puțin dacă există excese. Se întinde deasupra gemul de prune.
Cine dorește poate să pună și prune spălate, tăiate cubulețe și fierte pe foc cu câteva linguri zahăr și 2 linguri amidon.
Restul de 1/4 aluat se întinde subțire, și se taie fâșii pentru grilaj. Adăugăm deasupra cu răbdare, pe rând fâșiile, intercalându-le. Se unge pe deasupra cu gălbenuș de ou.

Rețetă de Nicoleta Adam, Arad/Foto: Tartă grilaj rotundă, cu gem de prune – foto cititor – Arhivă Burda România

Ce trebuie să știi despre sănătate

Prunele sunt originare din Asia si au fost cultivate prima data de egipteni. In Europa au fost aduse de romanii. Azi exista peste 2000 de soiuri de pruni, raspinditi in toata lumea, dar indiferent de soi, prunele sunt un dar pentru sanatate.

Desi au destul de multe calorii, circa 200 in 100 de grame de fruct, prunele sunt bogate in zaharuri sanatoase. Au 80% apa, multe fibre (patru grame, la 100 de grame de fructe), minerale si vitaminele A, B, C si E. Prunele sunt renumite, pe buna dreptate, pentru efectul lor laxativ.

Prunele au si un puternic efect tonic asupra celulei nevoase, ca urmare a concentratiei crescute de vitamine din gama B, zece prune fiind suficiente pentru a acoperi toata gama complexului de vitamine B, necesar pentru o zi.

Prunele merita toata lauda si pentru cantitatea mare de potasiu (320 de miligrame, la 100 de grame de fruct), si magneziu (25 de miligrame, la 100 de grame de fruct). Prunele sunt foarte bogate in antioxidanti, fiind pe locul opt, in top zece „cele mai bogate in antioxinati fructe din lume”, la care se adauga o serie de substante care contribuie eficient la stimularea absorbtiei intestinale a fierului.

Citeste si:

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!