Tartă cu nuci și caramel

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie: 
175 g făină, plus extra pentru presărat
85 g unt, tăiat cubulețe
50 g zahăr
1 gălbenuș
Îți trebuie pentru umplutură:
200 g zahăr
100 g unt, tăiat cubulețe
200 ml smântână 
pentru frișcă
200 g miez de nucă
Pregătești așa:
Pentru aluat, încingi cuptorul. Amesteci făina, untul și zahărul, până se formează o compoziție sfărâmicioasă. Încorporezi gălbe­nușul și 1-2 linguri cu apă rece, apoi mixezi până obții un aluat ferm. Pregătești o formă de tartă cu diametrul de 24 cm. Frămânți puțin aluatul pe o suprafață presărată cu făină, apoi îl întinzi cu sucitorul, astfel încât să aibă diametrul cu 5 cm mai mare decât forma. Așezi aluatul în formă și îl presezi cu degetele. Nu tai aluatul în exces. Acoperi tava cu hârtie de copt, pui deasupra boabe de fasole și o dai la frigider 10 minute. Apoi coci în orb (este o precoacere a aluatului pentru a evita înmuierea acestuia la adăugarea umpluturii) 10 minute, îndepărtezi hârtia și fasolea și mai dai la cuptor 5 minute. Pentru umplutură, pui zahărul și 3 linguri cu apă într-o cratiță. Încălzești la foc mic, amestecând pentru a dizolva zahărul. Apoi dai focul mai mare și fierbi siropul, până când capătă o culoare de caramel. Iei cratița de pe foc și încorporezi untul, amestecând continuu. Torni smântâna pentru frișcă și pui din nou cratița pe flacără, mixând până obții un sos gros și omogen, apoi încorporezi nucile. Umpli aluatul de tartă cu amestecul de nuci și nivelezi cu o furculiță. Mai dai la cuptor 8-10 minute. Lași tarta să se răcească 10 minute, înainte să o servești.

Pregătire: 50 minute; Coacere: 25 minute
Rețetă de Ivette Huerta, Lupeni, jud. Hunedoara

 

Dacă dorești o altă rețetă de tartă intră aici.

Add Comment