Tăiței miș-maș, o rețetă simplă

Tăiței miș-maș, o rețetă simplă, un desert lesne de preparat, bun și cald, dar și rece. Dacă prepari acest desert de post, folosești ulei sau margarină.
Cititoarea care ne-a trimis această rețetă ne spune că: “Este o rețetă veche, din satele din Ardeal. Mama mea o pregătea adesea. Pe cât este de simplă și ieftină, pe atât este de bună și sățioasă. O pregătea cu silvoiță (magiun de prune), dar este bună și cu altfel de dulceață sau numai cu zahăr și scorțișoară.”
Magiunul „este un desert originar din Turcia care se prezintă sub formă de pastă alimentară consistentă. Este obținut prin fierberea și terciuirea prunelor.„ – ne spune Wikipedia.
La noi, în România, foarte cunoscut este magiunul de Topoloveni, un brend de țară cu care ne mândrim. Consumul de magiun are numeroase efec­te benefice: reduce riscul constipatiei, de­termină scăderea colesterolului, previne apariția maladiilor cardiovasculare și obe­zitatea. Conține magneziu, fier, calciu, fibre, este un dulce care poate fi consumat și de către persoanele care suferă de diabet, deoarece are un indice glicemic scăzut.
Magiunul poate fi folosit la gogoși, prăjituri sau alte preparate culinare. Se prepară la foc mic, amestecându-se foarte des pentru a nu se prinde de fundul vasului și astfel să capete gust de afumat. Trebuie lăsat să fiarbă foarte mult, ținut pe foc 4-5 ore, până are culoarea vișiniu întunecată, aproape neagră, iar lingura trebuie să stea dreaptă în el.

taitei

Foto: Tăiței miș-maș – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
300 g tăiței sau alt tip de paste făinoase
3-4 linguri ulei sau 2 linguri unt
4-5 linguri pesmet
300 g gem (magiun) de prune, piersici sau vișine
zahăr vanilat sau zahăr aromat cu scorțișoară, pentru servit
Pregătești așa:
Fierbi pastele 8-10 minute, în apă ușor sărată. Le scurgi într-o strecurătoare și le treci prin jet de apă rece.
Rumenești pesmetul în unt sau ulei încins. Amesteci pastele bine scurse și călduțe cu pesmetul. Din loc în loc, pui dulceață și servești pastele presărate cu zahăr aromat.

Rețetă de Francisc Balint, Domoș, jud. Cluj

Intră și aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!