foto: Mihai Nicolae
Șmorn – desert cu griș
Rețetă de Alina Lăsat, Deva, jud. Hunedoara
Preț: 8 lei-6 porții
Pregătire: 45 minute
Coacere: 15 minute
Îți trebuie: ■ 300 g griș ■ 600 ml lapte rece ■ 2 ouă ■ un praf de sare ■ 150 ml ulei ■ zahăr după gust
(în jur de 50 de grame, poate fi tos sau pudră)
Pregătești așa: Pui grișul într-un castron și peste el torni laptele rece. Lași circa 40 de minute, până când laptele este complet absorbit. Bați ouăle și le adaugi peste griș. Amesteci și pui și praful de sare. Iei o tigaie, încingi uleiul și apoi prăjești compoziția de griș, până capătă o culoare frumoasă. După ce termini, pui șmornul pe farfurie și presari deasupra zahărul. Servești mâncarea alături de compot. Iarna e recomandat cel de mere, iar vara îl preferăm pe cel de cireșe sau pe cel de rubarbă.
Bunica mea ne facea cind eram copii ,la fel si mamica mea iar apoi eu facem fetelor mele este un desert foarte vechi dar eu le faceam marunt !!!!
Sunt sigură că în zona dvs. se fac astfel de bunătăți, dar și multe altele. Mulțumim pentru că ne împărtășiți din experiența dvs.
Crenguța