Războiul sfânt al mucenicilor

Ziua mucenicilor este numită și „ziua bărbatului”; după unii este ultima „babă”, după alții este primul „moș”, când fiecare bărbat adevărat are misiunea de a stinge 40 de mucenici cu 40 de pahare de vin. Mucenicii sunt preparați din aluat și oferiți pentru sufletele celor duși; toți au formă de 8, adică de om (se discută încă despre strania asemănare cu simbolul infinitului). Pentru a repeta destinul tragic al celor 40 de sfinți martiri – mucenici – din Sevastia, trupurile de sfinți stilizați din aluat trebuie neapărat căzniți și ei – și aici încep diferențele. În toată zona de sud a țării și cu precădere în Dobrogea ei sunt aruncați într-o oală cu apă clocotită și fierți, pe când în zona de nord și mai ales în Moldova ei sunt trecuți prin focul cuptorului și abia apoi aruncați într-un iezer de miere topită. Cam aceasta despre rădăcinile mistice ale unei dispute pentru cele mai delicioase 40 de bucățele de aluat din an… În cele ce urmează vei afla secretele reușitei, indiferent de varianta pe care o alegi!

 

Foto: Mucenici muntenești

1. Dacă nu ai timp și/sau îndemânare cel mai simplu este desigur să faci mucenici muntenești, din paste cumpărate. Se fierb după indicațiile de pe ambalaj și se servesc cu multă nucă măcinată, coajă de lămâie, limettă sau portocală rasă și scorțișoară după gust.
2. Dacă ții la tradiție, poți prepara aluatul pentru aceste paste în casă, dar dacă ai timp mai bine îl folosești altfel și anume pentru a face delicioșii mucenici moldovenești. Tehnic vorbind, ziua de 9 martie este de obicei în post (anul acesta nu face excepție) ceea ce înseamnă că aluatul ar trebui să fie de pâine și nu de cozonac, deci să nu conțină ouă și lapte. Dacă alegi să prepari un astfel de aluat de pâine, este important să pregătești pentru mucenicii rezultați un sirop de pomină… nu numai pentru gust, dar și pentru consistență. Aceasta deoarece mucenicii din aluat de pâine riscă să se întărească imediat. Pentru ei avem cea mai bună soluție de îndulcire și frăgezire: se topesc la foc moale 500 g miere cu sucul și coaja rasă de la 2 limette, o lingură de sirop concentrat de rodie, 1 lingură rom, 1 lingură apă de trandafiri. După ce compoziția a dat în clocot se păstrează la foc moale și mucenicii fierbinți, abia ieșiți din cuptor se aruncă în această baie dulce; apoi se tăvălesc printr-un amestec de miez de nucă prăjit și măcinat, arahide caramelizate pisate și fistic măcinat.
3. Mai puțin tradiționali, dar uluitor de gustoși (pe încercate!) sunt mucenicii din aluat de cozonac. Iată o formulă pe care am perfectat-o de-a lungul anilor și e… din ce în ce mai delicioasă!

Foto: Mucenici din aluat de cozonac

Îți trebuie:
75 g drojdie proaspătă 
1 limettă
1,5 kg făină (de patiserie – în niciun caz de cozonac, aluatul va fi aproape imposibil de modelat!)
8 gălbenușuri
1 praf sare
400 g zahăr
5 plicuri zahăr vanilat
700 ml lapte integral
1 1/4 pachet margarină
1-2 linguri rom 
1 fiolă esență de rom 
1 fiolă esență de portocale
Pregătești așa:
Se prepară o plămădeală din drojdie, puţin lapte călduţ, o linguriţă de zahăr şi 1-2 linguri făină. Se lasă să crească. Se rade coaja de la limettă şi se stoarce sucul.
Se cerne făina. Se face o gropiţă la mijloc. Se freacă gălbenușurile cu puţină sare şi zahăr. Se adaugă 5 plicuri de zahăr vanilat şi coajă de limettă. Se toarnă lapte fierbinte şi se freacă până se dizolvă zahărul.
În gropiţa din făină se aşază plămădeala şi se frământă, adăugând treptat crema de ou și margarina topită. Se încorporează 1-2 linguri rom, sucul de lămâie, esenţă de rom şi de portocale. Aluatul se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească la cald. Când îşi dublează volumul, pe planşeta tapetată cu făină se formează rulouri de aluat, care se aranjează în forma cifrei 8. Se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, distanţați. Se rumenesc la cuptor. Se aruncă apoi într-o baie de miere topită cu apă de trandafiri și se tăvălesc prin miez de nucă prăjit și măcinat.

Deliciu suprem: mucenici din aluatul de cozonac de mai sus îmbăiați în siropul de miere cu limette, rodii și rom!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!