Rafinament de ciocolată

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru blat:
100 g unt
200 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
100 g cacao
8 ouă
175 g făină
puțină sare
Îți trebuie pentru crema 1:
300 g ciocolată amăruie
200 g unt
200 g zahăr pudră
150 ml smântână grasă dulce
1 fiolă esență de rom
Îți trebuie pentru crema 2:
4 gălbenușuri
4 linguri cacao
200 ml lapte
2 linguri făină
100 g zahăr
200 g nuci măcinate
100 g unt
1 praf de sare
Îți trebuie pentru ornat:
nuci caramel
150 g ciocolată
Pregătești blatul așa:
Separi ouăle, iar gălbenușurile le amesteci cu zahărul, un praf de sare, zahărul vanilat și untul moale. Bați pumă albușurile și le omogenizezi cu crema de gălbenușuri și cu făina. Iei o treime din compoziția pentru blat și o pui în forma tapetată cu hârtie de copt și coci apoi prima foaie albă. În restul de compoziție adaugi cacaua și coci a doua foaie.
Pregătești crema 1 așa:
Topești ciocolata pe baie de aburi cu smântâna grasă (pentru frișcă). Freci untul cu zahărul, adaugi romul și, la sfârșit, ciocolata. Omogenizezi și lași la rece.
Pregătești crema 2 așa:
Freci gălbenușurile cu zahărul, adaugi făina, cacaua și laptele și fierbi.
După ce s-a întărit crema, adaugi untul și nucile măcinate.
Scoți blatul cu cacao, lași să se răcească și tai pe orizontală în 
două foi inegale. Prima foaie, cea albă, o așezi la bază, pui crema 1, cea cu nuci, la mijloc așezi foaia groasă, un strat de cremă de unt, a treia foaie de blat, apoi îmbraci cu restul de cremă. Ornezi cu ciocolată și nuci caramel sau după dorință.
În bucătăria Practic(ă) am observat că e cam mare cantitatea de făină, dar aceasta depinde și de tipul de făină folosit.  Blatul a ieșit cam compact, de aceea noi l-am însiropat puțin. Sigur, este o opțiune personală, deși puțin sirop cu apă, zahăr o să vă încânte suplimentar papilele gustative.

Pregătire: 60 minute; Coacere: 50 minute
Rețetă de Codrin Ursachi, Bacău, jud. Bacău

Iată aici o altă rețetă de tort.

Add Comment