Puspok Kenyer sau „pâinea episcopului„

Puspok Kenyer sau „pâinea episcopului„, o rețetă simplă, din bucătăria maghiară, un desert delicios sau o gustare consistentă potrivită pentru noi toți.
Püspök Kenyér, în traducere „pâinea episcopului„ este preparat în special de Paște, pentru care se folosesc tot felul de fructe uscate sau fructe confiate. Este un chec fin, cu o aromă de vis, rețeta acestuia venind din vechime.
Pentru rețeta de mai jos vom folosi stafide, pe lângă alte ingrediente care dă savoare acestui desert.
Stafidele au apărut întâmplător, fiind uitați struguri fără sâmburi la soare, iar aceștia s-au uscat. În prezent stafidele se obțin din culturi din America, Europa, Africa de Sud, India. Stafidele sunt supranumite bomboane naturale, datorită fructozei din compoziție. Acestea pot fi consumate ca atare, puse în cocă pentru fursecuri sau checuri, adăugate în musli, pentru prepararea sarmalelor de post cu orez.

puspok

Foto: Püspök Kenyér sau „pâinea episcopului„ – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie:
4 ouă
250 g zahăr
1 plic zahăr vanilinat
1 plic praf de copt
1 praf de sare
250 g făină
coaja rasă de la 1 lămâie
100 g stafide
1 fiolă esență de rom
50 ml ulei
1 lingură zahăr pudră pentru decor
Pregătești așa:
Înmoi stafidele în apă caldă cu esență de rom. Mixezi gălbenușurile cu 100 g zahăr, până se dizolvă cristalele de zahăr, apoi încorporezi treptat uleiul. Bați albușurile spumă tare cu sarea, apoi adaugi zahărul rămas și bați până obții o spumă tare, lucioasă, omogenă.
În spuma de albușuri, încorporezi treptat făina cernută cu praful de copt, coaja rasă de lămâie și crema de gălbenușuri. După ce ai omogenizat compoziția, adaugi stafidele bine scurse și amesteci delicat.
Torni compoziția într-o tavă pentru cozonac, în prealabil tapetată cu hârtie de copt și coci la foc mediu, timp de 35-40 de minute. După ce se răcorește în tavă, îl scoți și îl pudrezi cu zahăr vanilinat.

Pregătire 10 minute; Coacere 40 minute
Rețetă de Ana Olga Laszlo, Hădăreni, jud. Mureș

Intră aici și încearcă și rețeta propusă de noi.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!