Profiterol cu fructe de pădure

Profiterol cu fructe de pădure, delicat, aromat, nu prea sofisticat, gustos și delicios. E cazul să încercați această rețetă.
La fel ca eclerul și madlena, profiterolul este o prăjitură de origine franceză. La început profiterolul nu era decât o chiflă de pâine coaptă pe vatră. Câțiva ani mai târziu și anume în 1690, profiterolul era o pâiniță golită și umplută cu carne albă și ciuperci și nu părea deloc o prăjitură. Apoi a fost inventat desertul sofisticat și poftit de gurmanzi, cu gogoșele umplute cu cremă de vanilie, deasupra cu înghețată, frișcă și ciocolată.

profiterol

Foto: Profiterol cu fructe de pădure – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie pentru gogoșele:
250 ml apă
80 ml ulei
2 ouă mici
1 praf de sare
200 g făină
Îți trebuie pentru umplutură:
300 g smântână pentru frișcă
1 plic întăritor pentru frișcă
50 g afine sau zmeură
2 linguri zahăr pudră
Îți trebuie pentru sos și decor:
200 g fructe de pădure
80 g zahăr
2 linguri zahăr pudră
Pregătești așa:
Fierbi apa cu uleiul și sarea, iar când clocotește, pui făina și omogenizezi energic, până se adună aluatul sub forma unei sfere. Iei vasul de pe foc și, în aluatul răcorit, încorporezi treptat ouăle. Pui compoziția într-un poș și pui în tavă, pe hârtie de copt, mici grămăjoare de aluat, la distanță de 5 cm unele de altele. Coci gogoșelele 20 de minute, la 180ºC, până se umflă și se rumenesc. Nu deschizi ușa cuptorului până nu se rumenesc.
Mixezi smântâna răcită, apoi adaugi întăritorul, zahărul și fructele spălate și zdrobite. Cu această cremă umpli gogoșelele crestate aproape de bază, după ce acestea s-au răcit complet. Le păstrezi cțteva ore în frigider. Congelezi crema rămasă, pentru înghețată.
Pentru sos, fierbi 10 minute fructele zdrobite cu zahărul, amestecând încontinuu.
Pentru o porție, pui pe o farfurioară câte 3 gogoșele, le pudrezi cu puțin zahăr și pui în mijloc o cupă mică de înghețată. Decorezi cu sirop de fructe și cu fructe proaspete.

Pregătire 40 minute; Coacere 20 minute
Rețetă de Daniel Moldovan, Sânger, jud. Mureș

Aici vei găsi o rețetă deosebită de desert.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!