Prăjituri Dragobete

Vă prezentăm rețeta unor prăjituri cu două foi de pandişpan şi un strat delicios de cremă de cafea, îmbrăcată în cremă ganache, pe care le-am denumit Prăjituri Dragobete. Pentru o notă finală am pregătit şi câteva decoraţiuni din zahăr. Important este să nu uităm să iubim.

Foto: Prăjituri Dragobete – foto cititor – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie pentru foile de pandişpan:
5 ouă
4 linguri zahăr
1 lingură zeamă de lămâie
200 g unt
1 linguriţă extract de vanilie
10 linguri lapte
1 plic praf de copt
6 linguri făină
1 lingură cacao
Pentru sirop:
250 ml apă
2 linguri zahăr
Pentru crema de cafea:
400 ml lapte
2 gălbenuşuri
3 linguri făină
3 linguri zahăr
1 plic zahăr vanilat Bourbon
1 plic cafea solubilă
100 g unt
Pentru crema ganache:
200 ml frişcă lichidă
50 g ciocolată menaj
Pentru ornat: decoraţiuni de zahăr
Pregătești așa:
Pentru foile de pandişpan, se separă ouăle. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zeama de lămâie, iar după ce s-a format spuma se adaugă şi 2 linguri de zahăr, amestecând.
Separat, se amestecă untul cu gălbenuşurile, celelalte 2 linguri de zahăr, extractul de vanilie şi laptele. După aceea, se adaugă 3 linguri de făină, praful de copt şi albuşurile. Mai departe, amestecul rezultat se împarte în două: unul va rămâne alb, iar celălalt va fi negru. Se distribuie făina astfel: în compoziţia albă se adaugă încă 2 linguri de făină, iar în cealaltă 1 lingură de făină şi 1 de cacao. Consistenţa obţinută trebuie să fie cremoasă.
Se toarnă compoziţia albă într-o tavă cu foaie de copt, se coace aprox 10 minute, la foc mic, până devine uşor aurie, fără însă a o usca. Se scoate separat pe o tavă şi se lasă la răcit. Apoi se coace şi foaia de cacao.
Siropul se prepară din apă şi zahăr, se lasă să fiarbă 5 minute, se dă de pe foc, fără a mai adăuga alte esenţe, pentru a nu eclipsa preparatul final.
Pentru crema de cafea, într-o crăticioară, se amestecă bine cu un tel gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi făina, se toarnă în fir subţire laptele cald, amestecând şi bătând uşor cu telul pentru a o aera. Se fierbe pe foc mic până se îngroaşă, se de pe foc, se adaugă untul şi cafeaua solubilă şi se omogenizează.  Se lasă la răcit.
Pentru crema ganache, se încălzeşte frişca lichidă atât cât să ne frigă la deget. Se dă de pe foc, se toarnă într-un vas adânc în care am rupt ciocolata şi se amestecă bine. Compoziţia este acum lichidă, dar se dă la frigider pentru 10 minute, apoi se amestecă cu mixerul până devine cremoasă şi consistentă.
Se porţionează foile de pandişpan, decupând în forma dorită. Se însiropează delicat. Se asamblează adăugând peste foaia albă un strat de cremă de cafea, apoi foaia de cacao, se decorează cu crema ganache. Pentru o notă finală, se adaugă şi decoraţiuni de zahăr.
Pentru decoraţiuni, se caramelizează 5 linguri cu zahăr până se topeşte zahărul, având grijă să nu-l ardem. Se agită uşor ibricul şi, când începe să se răcească, se toarnă în fir subţire pe o foaie de copt formând inimioare sau alte forme, iar cu o lingură sau un cuţit se trag fire din acea formă, manevrând cu grijă.

Rețetă de Anca Elena Voicu, Ploiești, jud. Prahova

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!