Prăjitură „Curcubeu”, cu fructe și cremă

Foto: Mihai Nicolae

Prăjitură „Curcubeu”, cu fructe și cremă

Rețetă de Mihaela Georgeta Voinea, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman

Preț: 34 lei-14 porții

Pregătire: 90 minute

Coacere: 30-40 minute

Îți trebuie pentru blat: 3 ouă, 100 g zahăr, 1/2 linguriță esență de vanilie, 50 g făină, 2 linguri amidon, 1/2 linguriță praf de copt, puțin suc de lămâie

Îți trebuie pentru cremă: 1 ou, 160 ml lapte, 4 linguri zahăr, 2 linguri amidon, 80 ml apă, 21 g gelatină (3 pliculețe), circa 160 g căpșuni proaspete sau congelate, circa 160 g mango proaspăt sau congelat (îl poți înlocui cu 3 piersici mai mici), 150 g ciocolată neagră, 280 ml smântână pentru frișcă

Îți trebuie pentru glazură: 200 g ciocolată neagră, 80 ml smântână pentru frișcă, 60 ml apă, 2 linguri glucoză

Foto: Mihai Nicolae

Pregătești blatul așa: Mixezi bine gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr, apoi adaugi vanilia. Peste ele adaugi câte puțin din făină, amidonul și praful de copt, amestecate în prealabil. Bați spumă albușurile cu sucul de lămâie, apoi adaugi jumătate din cantitatea de zahăr, în ploaie și continui să mixezi până când albușurile stau pe tel. Adaugi 1/3 din cantitatea de albușuri peste compoziția de gălbenușuri și amesteci ușor, apoi adaugi și restul albușurilor, omogenizând bine. Torni compoziția într-o tavă unsă și tapetată cu făină sau cu hârtie de copt. Tava trebuie să fie pătrată, cu diametrul de 20×20 cm. Introduci tava în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius, pentru 30-40 de minute sau până ce scobitoarea iese curată. Apoi răstorni blatul pe un grătar și îl lași la răcit.

Pregătești crema așa: Căpșunile tăiate le pui într-o crătivioară cu 1 lingură zahăr, la foc potrivit, să se topească zahărul și să se înmoaie. La fel procedezi și cu piersicile curățate de coajă și tăiate bucățele, presărate cu 1 lingură zahăr. Apoi le faci piure, separat, folosind blenderul și le treci prin sită. Amesteci 2 linguri amidon cu 2 linguri zahăr, apoi adaugi oul bătut puțin și amesteci bine, să nu facă cocoloașe. Adaugi laptele și pui totul la bain-marie, până se îngroașă (fără să fiarbă). Crema rezultată o acoperi cu un șervet umed (să nu facă pojghiță) și lași la răcit. Bați frișca cu puțin zahăr pudră, după gust. Pui gelatina la înmuiat în apă rece (cei 80 ml), apoi o împarți în 3. După aceea pui fiecare vas cu gelatină la bain-marie, până la dizolvarea completă. Topești ciocolata la bain-marie sau la microunde. Împarți crema cu ou și lapte în 3. Într-o parte de cremă adaugi piureul de căpșuni, în alta pe cel de piersici, iar în a treia ciocolata topită. Apoi adaugi în fiecare câte un o treime din cantitate de gelatină topită, la fel și din cantitatea de frișcă.

Montezi așa: Tai blatul în 3 fâșii și le așezi pe o tavă. Înconjori fiecare fâșie de blat cu un brâu făcut din folie de aluminiu, împăturit în 4 pe lungime. Însiropezi blatul cu circa 200 ml sirop de zmeură (fiecare folosește ce dorește) și așezi cremele. Cu un poș fără vârf sau cu o pungă decupată (cam 1,5 cm diametru), trasezi o dungă de-a lungul fiecărei fâșii de blat. Mai întâi crema cu ciocolată pe una dintre laturi, apoi lângă ea pui crema de piersici (pe care o introduci circa 2-3 minute la congelator, să se închege puțin, pentru că e puțin cam curgătoare). Apoi, peste ele, pe centru trasezi dunga cu crema de căpșuni (pusă și ea vreo 2-3 minute la congelator, ca să se închege puțin). Introduci tava în congelator timp de o oră.

Pregătești glazura așa: Smântâna pentru frișcă o amesteci cu apa și glucoza într-o crăticioară pe care o așezi pe foc mic, să dea un clocot. Apoi dai deoparte și adaugi ciocolata, amestecând bine până la omogenizarea completă. Îmbraci prăjiturile în glazură (trebuie făcut totul rapid, că se întărește, oricum e o glazură tare bună) și ornezi după preferință (poți presăra fistic tocat). Dai prăjitura la frigider pentru cel puțin 2 ore, înainte de a fi tăiată și servită.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!