Prăjitură cu rubarbă și urdă

Foto: Mihai Nicolae

Prăjitură cu rubarbă și urdă

Rețetă de Erzsebet Marton, sat Recea, com. Tulgheș, jud. Harghita

Preț: 35 lei-14 porții

Pregătire: 90 minute

Coacere: 45 minute

Îți trebuie pentru aluat: 400 g făină, 200 g unt, 2 gălbenușuri, 3 linguri zahăr pudră, puțină scorțișoară

Îți trebuie pentru umplutura de rubarbă: 1 kg rubarbă curățată, 100 g zahăr, 2 linguri amidon alimentar

Îți trebuie pentru umplutura de urdă: 750 g urdă, 100 g zahăr, 3 ouă, 2 pliculețe zahăr vanilat, 50 g amidon alimentar, 2 linguri zeamă de lămâie

Pregătești așa: Tai în cuburi de 1-1,5 cm rubarba, presari peste ea zahărul și dai deoparte circa 1 oră, să-și lase zeama. După aceea pui rubarba la fiert, după 5-6 minute adaugi amidonul, pe care l-ai amestecat cu puțină apă rece. Lași să se îngroașe crema și o dai deoparte, să se răcească complet. Între timp, bați ouăle cu zahărul și cu zahărul vanilat, până obții o spumă, în care adaugi amidonul, urda și zeama de lămâie. Amesteci încontinuu, până obții o cremă fină. Pui ingredientele pentru aluat într-un vas și amesteci repede, până ce îți iese printre degete un aluat sfărâmicios. Iei o tavă și o ungi bine cu ulei. Pui 3/4 din aluat și îl aranjezi uniform, cu mâna. Întinzi peste aluat crema de rubarbă și deasupra crema de urdă. Pui tava la cuptor pentru 15 minute. După 15 minute scoți tava din cuptor și presari cu mâna aluatul rămas, deasupra prăjiturii. Dai tava înapoi la cuptor, pentru 30 de minute. Sfat! În loc de urdă, poți folosi brânză slabă.

Add Comment