Prăjitură cu nucă, ciocolată și caramel

Foto: Prăjitură cu nucă, ciocolată și caramel – foto cititor – Arhivă Burda România

Îți trebuie pentru blat:
6 albușuri
200 g zahăr
100 g făină
250 g nuci măcinate
1 plic zahăr vanilat
Îți trebuie pentru glazura de ciocolată albă:
200 g ciocolată albă
3 linguri ulei
Îți trebuie pentru crema caramel:
300 g zahăr
6 gălbenușuri
200 g unt
300 g nuci
un plic zahăr vanilat
Îți trebuie pentru glazura neagră de ciocolată:
200 g ciocolată amăruie
5 linguri ulei
Pregătești blatul așa:
Se separă albușurile de gălbenușuri – la temperatura camerei. Albușurile se mixează cu zahărul vanilat și zahărul, adăugat treptat, până se întăresc și se obține o cremă tare ca de bezea. Se adaugă nucile măcinate și se încorporează în spuma de albușuri, amestecând cu ajutorul unei palete. Peste amestecul obținut, se adaugă făina cernută și se amestecă ușor cu paleta până la încorporarea făinii în amestec.
Compoziția rezultată se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt, se nivelează cât mai uniform și se dă în cuptorul încins la 175 grade Celsius, timp de 20-25 minute. Când blatul este aproape gata, se pregătește glazura de ciocolată albă.
Pregătești glazura albă așa:
Se rupe bucăți ciocolata și se topește cu uleiul, la foc mic. Când blatul este gata (este ușor auriu, și se desprinde de pe margini) se scoate din cuptor și peste el (așa fierbinte) se întinde, cu ajutorul unei palete, cât mai uniform, glazura de ciocolată albă. Blatul cu glazura albă se lasă să se răcească și să se întărească complet stratul de ciocolată (se poate da și la frigider).
Pregătești crema caramel așa:
Nucile se mărunțesc la dimensiuni mai mari. Gălbenușurile se mixează cu 100 g zahăr până se albesc și își dublează volumul și zahărul se topește. Restul de zahăr se pune într-un vas și se așază pe foc mic, amestecând încontinuu, până se topește și capătă o nuanță ușor maronie și caramelul este omogen. Peste caramel se adaugă untul și se amestecă cu grijă până ce se topește untul.
Peste acest amestec se adaugă crema de gălbenușuri, se omogenizează, se adaugă și nucile și se lasă să fiarbă amestecul circa 5 minute la foc mic, atât cât să fiarbă și gălbenușurile, iar crema să fie legată și să aibă culoarea caramelului. Când crema este gata, se dă la o parte de pe foc și se lasă să se răcească la temperatura camerei.
Când s-a răcit parțial, se toarnă peste blat și se uniformizează, apoi se dă la frigider până se răcește și se întărește puțin crema caramel.
Pregătești glazura de ciocolată amăruie așa:
Ciocolata ruptă bucăți, se topește la foc mic împreună cu uleiul și se lasă la răcit. Când crema de ciocolată amăruie s-a răcit parțial, și crema caramel s-a întărit, se toarnă glazura de ciocolată peste prăjitură, se uniformizează și se dă la rece până a două zi, când poate fi porționată.

Rețetă de Ștefania Anastasiu, Iași

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!