Prăjitură cu mere. O rețetă clasică mereu actuală

Prăjitură cu mere

10 porții
Pregătire: 20 minute
Coacere: 15 minute

Pentru aluat îți trebuie:

  • 500 g făină
  • 250 unt
  • 1 ou
  • 50 ml apă
  • oțet de fructe

Pentru umplutură îți trebuie: 

  • 1,600 kg mere
  • 200 g zahăr
  • scorțișoară după gust
  • 50 g zahăr pudră
  • 1 pachet zahăr vanilat

Pregătești așa: 

Din ingredientele indicate, prepari un aluat. Din acest aluat întinzi 2 blaturi de câte 1/2 cm grosime și le coci pe fiecare separat în cuptorul fierbinte. Speli merele și le razi pe o răzătoare de zarzavat. Înăbuși apoi în zeama lor cu 200 g zahăr și puțină scorțișoară pisată. Le pui la rece. Blaturile coapte și răcite le umpli cu compoziția de mere răcită. Pudrezi deasupra cu zahăr, amestecat cu zahăr vanilat. Tai  porții potrivite. Poftă bună! (Rețetă primită Constanța Petre, Bacău/Foto: Practic in bucatarie, Mihai Nicolae)

Ce trebuie să știi despre mere:

Ce contine un mar? O colectie incredibila de minerale, vitamine si nutrienti mai mult decat valorosi pentru organism. Ce contine un mar depaseste in eficienta cu raft de farmacie plin cu suplimente nutritive. Poti profita de toate beneficiile pe care le contine un mar daca mananci in fiecare zi un mar. Un alt mare secret este acela de manca soiuri diferite de mere, pentru ca daca in linii mari toate merele contin aceleasi substante, proportia lor variaza.

Marul este originar din Europa de Est si din Asia. Este primul fruct despre care se vorbeste in Biblie, fiind simbolul cunoasterii, al binelui si al raului. In prezent, marul este raspandit pe toata planeta si sunt mai mult de 7.000 de soiuri cunoscute. Marul este fructul care poate rezista cea mai lunga perioada lunga de timp, pastrandu-si toate proprietatile initiale, adica mai mult de patru luni de zile, daca este pastrat la intuneric si la temperaturi constante si scazute.

Ce contine marul? Antioxidanti. Primul pe lista este quercetin. Acesta este un medicament in sine, are efect antiinflamator, inhiba producerea si eliberarea histaminei si a altor mediatori alergici/inflamatori, fiind eficient in tratarea artritei, reumatismului articular si artrozei, la care se adauga proprietati antitumorale remarcabile in special pentru cancerele de piele si prostata. In plus combate cataracta, afectiunile respiratorii si bolile alergice. Al doilea antioxidant din mar este kaempferol. Acesta se mai gaseste in afine si s-a dovedit a fi foarte activ impotriva cancerului ovarian.

Citeste si:

Add Comment