Prăjitură cu dulceață de mure

Foto: Prăjitură cu dulceață de mure – Arhivă Burda România

 

Murul sau rug-de-mure, este un arbust peren din familia Rosaceae. Fructele sunt cărnoase, compuse, roșii și acrișoare la început, negre și dulci când sunt coapte. Sunt foarte gustoase și se consumă ca atare când sunt coapte, sau se pot prepara gemuri, jeleuri, compoturi, siropuri și chiar băuturi alcoolice.
Murele au proprietăți antioxidante, anticancerigene, detoxifiate, antiinflamatoare, digestive, cicatrizante, antibacteriene. etc. Sunt folosite din cele mai vechi timpuri ca plantă medicinală, având originea în Orient. În prezent sunt peste 100 de specii și peste 1000 de varietăți hibride.
Sunt foarte des folosite la prepararea prăjiturilor, pentru ornarea torturilor, dând acestora un gust dulce-acrișor.

 

Îți trebuie:
225 g făină
250 g margarină
margarină pentru copt și gătit
1 l lapte
4 pliculețe zahăr vanilat și 1 fiolă esență de vanilie
250 g zahăr
8 ouă
opțional: dulceață de mure sau sos de mure (mure zdrobite în blender)
Pregătești așa:
Tai margarina pentru copt și gătit bucăți și o topești la bain-marie. Lași la răcit și, între timp, bați albușurile spumă cu un praf de sare. Freci gălbenușurile cu zahărul și cu zahărul vanilat. Adaugi margarina (topită) pentru copt și gătit peste gălbenșuri. Cerni făina și o încorporezi în compoziția de gălbenușuri și margarină. Adaugi laptele.
După ce se încorporează laptele, adaugi albușurile bătute spumă. Amesteci cu o lingură, de sus în jos. Compoziția rezultată o pui în tava unsă cu puțină margarină (topită) și tapetată cu făină.
Dai la cuptor pentru aproximativ 1 oră (o poți ține chiar și 1 oră și 15 minute, dacă ți se pare că nu e coaptă). Nu trebuie să deschizi ușa cuptorului! Când este gata, o lași să se răcească și abia după aceea o tai cubulețe și o pudrezi cu zahăr.
Poți servi prăjitura alături de un sos de mure (ori alte fructe) sau dulceață de mure.

Pregătire: 40 minute; Coacere: 60-70 minute
Rețetă de Luciana Stoian, București

Add Comment