Prăjitură cu cremă de unt

 

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru blat:
10 ouă
10 linguri ulei
10 linguri făină
10 linguri zahăr
1/2 linguriță de sare
1 plic praf de copt
Îți trebuie pentru crema de unt:
300 g unt moale, dar nu topit
350 g zahăr praf (poți pune și 150 g)
100 g nuci măcinate
1/2 linguriță de sare
2 lingurițe esență de vanilie
frișcă lichidă sau smântână (cât este nevoie)
50 g cacao
Îți trebuie pentru sirop:
1 fiolă esență migdale
200 ml apă
200 g zahăr
Îți trebuie pentru decor:
100 g ciocolată
100 ml frișcă lichidă sau smântână
Opțional:
vișine din alcool (pentru adulți)
Pregătești blatul așa:
Separi albușurile de gălbenușuri. Bați albușurile spumă cu un praf de sare. Treptat, adaugi zahărul. Amesteci făina cu praful de copt, iar ălbenușurile e mesteci cu uleiul. După obținerea unei spume tari din albușuri, adaugi gălbenușurile și făina, amestecând în continuare, de jos în sus, cu lingura. Tapetezi o tavă cu hârtie de copt, torni compoziția și introduci tava în cuptorul încins în prealabil, pentru 30 de minute. După ce trece testul scobitorii, lași blatul la răcit pe un grătar și îl tai în 3 foi.
Pregătești crema de unt așa:
Într-un bol încăpător, bați untul cu un mixer, la viteza medie. Oprești mixerul și adaugi zahărul praf și nuca. Amesteci întâi cu o lingură, astfel încât untul să cuprindă zahărul și să nu riști să ai bucătăria plină de zahăr, apoi mixezi. Mărești viteza mixerului și bați până ce zahărul și nuca devin o cremă. Pui și esența de vanilie. Dacă glazura are o consistență rigidă, adaugi frișca sau mântâna ichidă. daugi atât cât e nevoie, pentru a obține consistența dorită. Împarți crema în două părți egale. În una dintre porții adaugi cacaua și omogenizezi.
Pregătești siropul așa:
Pui la fiert apa cu zahărul, până obții un sirop mai consistent. Adaugi esența și lași la răcit. Însiropezi fiecare blat.
Asamblezi așa:
Pe primul blat întinzi un strat generos de cremă de unt cu cacao. Așezi al doilea blat și următorul strat de cremă de unt (albă, de data aceasta). Adaugi și vișinele din alcool, apoi ultimul blat. Ornezi prăjitura după bunul plac.

Pregătire: 80 minute; Coacere: 30 minute
Rețetă de Monica Horoiu, Iași

Intră aici și încearcă și această rețetă.

Add Comment