Prăjitură cu ciocolată și zmeură

foto: Mihai Nicolae

Prăjitură cu ciocolată și zmeură

Rețetă de Angelica Nistor, Baia Mare, jud. Maramureș

Preț: 40 lei-12 porții

Pregătire: 90 minute

Coacere: 60 minute

Îți trebuie pentru foi: 9 ouă, 9 linguri zahăr, 7 linguri făină, 2 linguri cacao, 1 linguriță esență de rom

Îți trebuie pentru crema I: 200 g ciocolată albă, 170 ml frișcă lichidă, 1 linguriță esență de vanilie

Îți trebuie pentru crema II: 200 g ciocolată cu lapte, 200 ml frișcă lichidă, 1 linguriță esență de vanilie, 4 linguri lichior amaretto

Îți trebuie pentru umplutură: 400 g zmeură

Îți trebuie pentru sirop: 150 g zahăr, 250 ml apă, 4 linguri esență de rom

Îți trebuie pentru glazură: 150 g ciocolată, zmeură întreagă, frunzulițe de zmeură (cine dorește)

Pregătești așa: Începi prin a pregăti cremele, pentru că au nevoie să stea la rece mai mult timp. În două cratițe pui separat ciocolata (pentru fiecare cremă, cât e menționat la ingrediente), adaugi frișca și așezi cratițele la foc mic. Amesteci ușor în fiecare vas, până se topește ciocolata, și amestecul este omogen, dar ai grijă să nu dea în fiert. După ce s-a topit și ciocolata, iei vasele de pe foc, lași amestecul să se tempereze, apoi le dai la rece pentru cel puțin 3-4 ore sau, dacă este posibil, le lași peste noapte. Pregătești siropul așa: Pui într-o crăticioară la fiert apa cu zahărul și lași să fiarbă cam 5-8 minute. Iei crăticioara de pe foc, lași lichidul să se tempereze, apoi adaugi esența. Amesteci bine și pui vasul deoparte. Pregătești foile așa: Într-un castron pui albușurile și le bați spumă cu 6 linguri zahăr, până devin o spumă tare. În alt castron bați spumă gălbenușurile cu restul de zahăr și cu esența de rom. Torni gălbenușurile bătute peste albușuri și le amesteci lejer, cu un tel, de jos în sus. Torni apoi făina cernută, amestecată cu cacao și amesteci, la fel cu mișcări ușoare, de jos în sus, până ce totul este bine încorporat. Compoziția rezultată o împarți în 3. Torni fiecare parte, pe rând, pe o hârtie de copt, pe care o așezi într-o tavă de 25/35 cm. Dai tava la cuptor la foc mediu, pentru 15-20 de minute sau până este foaia aurie. După ce s-a copt, scoți tava, iei hârtia din tavă și lași foaia de blat să se răcească pe hârtie. Abia după ce s-a răcit, o desprinzi cu grijă. Pui la copt și restul de 2 foi. Între timp, scoți crema de la rece, o torni într-un vas, adaugi aromele și o mixezi bine, până devine spumoasă și tare. Pui deoparte circa 5 linguri din felul de cremă dorit, pentru a o folosi la final pentru decor. Asamblezi așa: Însiropezi prima foaie și întinzi crema I. Presari deasupra zmeură, apoi așezi cea de-a doua foaie. Însiropezi din nou, întinzi al doilea strat, crema 2, apoi presari din nou zmeură. Pui și cea de-a treia foaie, o însiropezi la fel, după care dai prăjitura la rece pentru 2 ore. După ce a trecut timpul și prăjitura s-a răcit, o scoți și o tai în pătrate de 6-7 cm. Pregătești glazura așa: Pui ciocolata într-un vas pe baie de abur și amesteci ușor până când ciocolata se topește și devine fluidă. Glasezi fiecare pătrățel de prăjitură cu ciocolată și decorezi cu o javelină din cremă, filigran de ciocolată, zmeură și, cine dorește, frunzulițe de mentă.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!